Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

SFTA má nových viceprezidentov K. Krnáčovú a T. Búzu

Prezidentka SFTA Wanda Adamík Hrycová Foto: Wanda Adamík Hrycová

Prezídium SFTA okrem prezidentky tvorí v súčasnosti deväť členov. Nová viceprezidentka, ktorou je filmová producentka Katarína Krnáčová, stojí za úspešnou snímkou Piata loď.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Valné zhromaždenie Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) si zvolilo nových členov prezídia. Tí následne jednohlasne potvrdili v pozícii prezidentky SFTA Wandu Adamík Hrycovú a zvolili dvojicu nových viceprezidentov Katarínu Krnáčovú a Tibora Búzu. TASR o tom informovala Šarlota Gogolová zo spoločnosti SKPR STRATEGIES.

Prezídium SFTA okrem prezidentky tvorí v súčasnosti deväť členov. Nová viceprezidentka, ktorou je filmová producentka Katarína Krnáčová, stojí za úspešnou snímkou Piata loď ocenenou Krištáľovým medveďom na Berlinale 2017. Spolupracovala na filme Ďakujem, dobre a Môj pes Killer uvedených na premiére v Cannes či Rotterdame a na omnibuse Slovensko 2.0. Zároveň pôsobí aj ako členka Európskej filmovej akadémie. Druhým viceprezidentom sa stal Tibor Búza, bývalý programový riaditeľ RTVS. V minulosti pôsobil ako šéf spravodajstva verejnoprávnej televízie, stál pri zrode rádia Expres a v Markíze riadil Centrum spravodajstva a publicistiky.

Novými členmi prezídia SFTA sa stali filmový režisér Peter Bebjak, Vladimír Struhár, autor softvéru Qtake, ktorý používajú i svetoví režiséri ako Peter Jackson alebo Steven Spielberg, riaditeľ sietí kín Cinemax a distribučnej spoločnosti Continental film Michal Drobný, kameraman Norbert Hudec a Maroš Hečko, spisovateľ a producent, ktorý stál za úspešným filmom Kandidát. Naďalej sú členmi prezídia aj generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Peter Dubecký a programový riaditeľ Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest Peter Nágel.

SFTA je verejnoprospešná záujmová organizácia, ktorá združuje významné osobnosti slovenskej audiovizuálnej kultúry, iniciátorom a usporiadateľom výročných prehliadok slovenskej hranej, dokumentárnej a animovanej tvorby, ako aj zakladateľom a garantom Národnej filmovej ceny Slnko v sieti. V spolupráci s partnerskými organizáciami v zahraničí nominuje slovenský film na Európske filmové ceny a Cenu americkej filmovej akadémie Oscar za najlepší neanglicky hovorený film.