Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Tradičné rusínske rozprávky vyjdú na CD

Rusíni ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

CD s rusínskymi rozprávkami by mali vychádzať na pokračovanie. Mladí Rusíni sa nevzdávajú ani plánov vydať ucelenú kolekciu rozprávok v knižnej podobe.

Bratislava 27. januára (TASR) - Rusínske rozprávky, ktoré v regióne severovýchodného Slovenska zbierali v rámci výskumu členovia organizácie molody.Rusyny, už majú aj svoju audio podobu. Prvých sedem rozprávkových príbehov prerozprávali herci prešovského Divadla Alexandra Duchnoviča, v súčasnosti sa pripravuje vydanie CD.


Cieľom výskumu bolo zachytiť tradičné rusínske rozprávky, ktoré sa ústne prenášali z generácie na generáciu, rozprávali sa počas dlhých zimných večerov či pri páračkách. "Mladí nadšenci, ktorí realizovali výskum, si priamo v teréne, v obciach severovýchodného Slovenska, tieto rozprávky nahrávali od starších ľudí na diktafón," uviedol pre TASR Peter Štefaňák z organizácie molody.Rusyny. "Takýmto spôsobom sme chceli aj pre budúcnosť uchovať bohatstvo jedinečnej slovesnosti Rusínov."

Na konci decembra dostali prvé rozprávky podobu rozhlasových večerníčkov. Prerozprávali ich herci Divadla Alexandra Duchnoviča. "Rozprávok je sedem celkom symbolicky, veď sedem je magické, rozprávkové číslo," povedal Štefaňák.

Teraz sa pripravuje vydanie CD pod názvom Rusínske rozprávky. Podľa Štefaňáka by sa malo objaviť aj v distribučnej sieti. "Určite by sme ho chceli využiť i vo vysielaní rusínskeho internetového rádia Rusyn FM," informoval TASR s tým, že CD určite využijú aj na hodinách rusínskeho jazyka v základných školách.

CD s rusínskymi rozprávkami by mali vychádzať na pokračovanie. Mladí Rusíni sa nevzdávajú ani plánov vydať ucelenú kolekciu rozprávok v knižnej podobe.