Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

RTVS pripravuje pre divákov televíznu drámu Nero a Seneca

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

V titulnej úlohe Nera sa predstaví člen Činohry Slovenského národného divadla Richard Autner.

Bratislava 23. mája (TASR) - Vo štvrtok sa začalo natáčanie televízneho filmu Nero a Seneca, ktorý Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) odvysiela v novembri tohto roka. Takmer po desiatich rokoch ide o televízne dielo, ktoré RTVS vyrába výlučne v jednom zo svojich štúdií. Naposledy zrealizovala pod svojou strechou inscenáciu Dôverní nepriatelia.

Prvej klapke predchádzali dvojmesačné čítacie, kostýmové a pohybové skúšky. Stavba scény, ktorú navrhol Jozef Ciller, trvala týždeň. "Štylizovaná je do podoby arény, v strede ktorej je lávový piesok, a je variabilná podľa potrieb jednotlivých scén. Na antické kostýmy podľa návrhov Petra Čaneckého sa zakúpilo 160 metrov látky. Každá postava má z nich dva až tri varianty a svoje špeciálne líčenie," uviedla producentka RTVS Zuzana Balkóová.

Natáčanie v najväčšom štúdiu RTVS je naplánované približne do polovice júna. Napriek tomu, že ide o štúdiovú výrobu, bude sa realizovať filmovou záberovou technológiou s následnou obrazovou a zvukovou postprodukciou.

Nero a Seneca je adaptáciou divadelnej hry súčasného ruského dramatika Edvarda Radzinského. "Na základe tejto divadelnej hry Marek Ťapák navrhol, že by bolo načase, aby sa RTVS vrátila s niečím exkluzívnym do svojich štúdií a pripravila divákom televíznu lahôdku. Text ma očaril. Je jeden z najlepších, aké som za posledné roky čítal z oblasti divadelnej tvorby, a slúžil ako výborné východisko na televíznu adaptáciu," priblížil dramaturg RTVS Roman Brat. Radzinského hru Divadlo za čias Nera a Senecu v preklade Antona Kreta upravila do televíznej podoby Zuzana Šajgalíková. Autorkou hudby je Ľubica Čekovská a hlavným kameramanom Peter Bencsík.

Príbeh tejto drámy privedie divákov do starého Ríma. Nero zahrá Senecovi posledné divadlo v jeho živote. Celá scéna sa bude odohrávať v aréne. "Ide o grandiózny plán zvrhlíka Nera, ktorý si zaumienil, že všetkých sprisahancov, ktorí ho chceli zosadiť a pripraviť o život, bude trápiť a vymyslí im predstavenie. V ňom on ako hlavný režisér poťahuje za nitky a všetky postavy sa stanú bábkami v jeho rukách. Diváci zistia, že je to veľmi zvlčilé a neľudské divadlo, ale o to väčšmi vyniká dramatické majstrovstvo pôvodného autora Edvarda Radzinského," poznamenal Brat. Dodal, že ide o viacvrstvový príbeh, ktorý má v sebe moderné a nadčasové prvky.

Podľa režiséra Mareka Ťapáka príbeh nesie v sebe množstvo asociácií, či už na štát, spoločnosť, rodinu, alebo pracovné vzťahy. "My ľudia sme nepoučiteľní a chyby z minulosti opakujeme znova. Nielen Rím zápasil s autokraciou a tyranmi, niečo podobné zažívame aj v súčasnosti, takže ide o silnú a aktuálnu tému, ktorá má čo povedať dnešnému divákovi," tvrdí Ťapák. "Ako sa postupne bude príbeh rozkrývať, tak diváci zistia, že Nero je síce despota a tyran, ale je to tiež nešťastná bytosť. Hľadá lásku, súcit a porozumenie, ktoré nenachádza, pretože žije v prostredí, kde vraždy a intrigy boli akoby súčasťou materinského mlieka. Na druhej strane je Seneca - filozof a humanista, ktorý bol jeho učiteľom, o mnohých vraždách, intrigách a morálnych prešľapoch vedel, napriek tomu mlčal a toleroval ich," vysvetlil režisér.

V titulnej úlohe Nera sa predstaví člen Činohry Slovenského národného divadla Richard Autner. Senecu stvárni dlhoročný člen súboru Divadla Jána Palárika v Trnave Vladimír Jedľovský. Senátora Flavia bude hrať Martin Horňák a filozofa Diogena Peter Šimún. Roly Venuše sa zhostí Marta Maťová a Amora René Schleifer. Okrem toho bude kulisu dotvárať oddiel pretoriánov, ktorí museli prejsť špeciálnou pohybovou prípravou.