Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Rokenrolovú hviezdu Janis Joplin publikum milovalo, ale bola sama

Speváčka Janis Joplin. Foto: TASR/AP

Filmový dokument Janis, ktorý mal svetovú premiéru na MFF Benátky 2015, je dojímavým pohľadom na tragický život rokenrolovej hviezdy. Nakrútila ho na Oscara nominovaná Amy J. Berg.

Bratislava 22. augusta (TASR) - V cykle Music & Film uvedie bratislavské Kino Lumiére v stredu 23. augusta dokument Janis (2015) o prvej ženskej rokenrolovej hviezde a členke rokenrolovej siene slávy Janis Joplin. Filip ju zobrazuje nielen ako speváčku s nezameniteľným energickým hlasom, ale aj ako plaché dievča v súkromí. Zároveň obsahuje dosiaľ nezverejnené archívne zábery aj najväčšie hity speváčky.

"Janis Joplin dokázala počas svojej krátkej, ale oslňujúcej kariéry navždy zmeniť tvár rockovej hudby. V cykle Music & Film je po Jimovi Morrisonovi, Jimim Hendrixovi a Kurtovi Cobainovi ďalšou členkou z 'klubu 27', ktorých fenomenálnu kariéru ukončila predčasná smrť," uviedol k výberu dokumentárneho filmu Janis dramaturg cyklu Miro Ulman. Speváčka stihla nahrať len štyri štúdiové albumy, a to dva s Big Brother and the Holding Company (Big Brother and the Holding Company a Cheap Thrills) a dva sólové I Got Dem Of' Kozmic Blues Again Mama! a Pearl), ale po jej smrti sa fanúšikovia dočkali pätnástich výberov najväčších hitov, reedícií jej radových albumov i živých nahrávok. "Hoci zomrela v roku 1970, aj takmer 50 rokov po jej smrti záujem fanúšikov i umelcov o ňu neutícha a stále sa umiestňuje na popredných miestach ankiet o najlepšiu speváčku či najlepšieho umelca všetkých čias."

Dokument Janis, ktorý mal svetovú premiéru na MFF Benátky 2015, je dojímavým pohľadom na tragický život rokenrolovej hviezdy. Nakrútila ho na Oscara nominovaná Amy J. Berg. Na režisérku sa podľa slov Mira Ulmana v roku 2007 obrátili dediči Janis Joplin s nápadom nakrútiť film o kultovej speváčke: "Berg ako jej celoživotná fanúšička po tejto príležitosti hneď skočila."

Režisérka vo filme využíva nielen archívne zábery a fotografie, ale aj doteraz nezverejnené zápisy z denníkov a korešpondenciu s rodičmi a priateľmi a výpovede príbuzných a najbližších priateľov Janis Joplin. Zobrazuje ju ako ženu, ktorá pôsobila na pódiu pred kapelou ako výbušná a plná energie, ale v súkromní bola plachá a zraniteľná. "Bola som prekvapená, aká bola krehká, a ako bol strach z neúspechu neustále prítomný v jej mysli," povedala o Janis Amy J. Berg a ďalej poznamenala: "Bola silná, ale myslela si, že môže stratiť všetko v hociktorej sekunde, ak zlyhá. Bola pod veľkým tlakom ako žena i ako umelec. A snažila sa spojiť svoj talent a slávu s jej túžbou mať osobný život. V tejto fúzii nebola úspešná, jej priatelia rozprávajú o Janis, ktorú publikum milovalo, ale domov odchádzala sama."

"Problémom bolo zmapovať najmä prvé roky života Janis Joplin. Dokumentov o jej živote predtým, než sa dostala do žiary reflektorov, bolo veľmi málo," hovorí Ulman. "No oveľa prekvapujúcejšie bolo, že bol problém zohnať zábery i z čias, keď už bola hviezdou. Mnohé archívne záznamy boli vymazané alebo stratené a dokonca i jej najslávnejšie vystúpenia boli často zaznamenávané len jednou kamerou, ktorá sa nesústreďovala len na speváčku. Vďaka dlhoročnému pátraniu sa však režisérke podarilo objaviť niekoľko výnimočných, predtým nikdy nevidených záberov." K takým patria napríklad scéna, v ktorej Janis Joplin spieva vtedy ešte nevydanú slávnu pieseň Me and Bobby McGee pre hudobníkov z kapiel Grateful Dead a Band na turné Festival Express, obrazový záznam Janis v nahrávacom štúdiu, ako spieva Summertime, ktorý nakrútil jeden z najvýznamnejších režisérov nielen hudobných dokumentov D. A. Pennebaker, alebo audiozáznam jej triumfálneho koncertu v londýnskej Royal Albert Hall.

Začiatok projekcie je o 20.30 h.

TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).