Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Pri výkopoch na novej trase metra odhalili výjav ako z Pompejí

Časť z fresky z ruiny budovy z 3.storočia nášho letopočtu, ktorú našli pri stavbe metra v Ríme. Foto: TASRAP

Archeológovia v pondelok oznámili, že nález sa im podaril 23. mája, keď skúmali desať metrov hlbokú jamu neďaleko starovekých Aureliánových hradieb.

Rím 27. júna (TASR) - Pri výkopových prácach na novej linke metra v talianskom hlavnom meste Rím našli obhorené ruiny budovy z 3. storočia n.l. a 1800 rokov starú kostru psa, ktorý očividne zahynul pri požiari.

Archeológovia v pondelok oznámili, že nález sa im podaril 23. mája, keď skúmali desať metrov hlbokú jamu neďaleko starovekých Aureliánových hradieb, a to počas stavebných prác na trase C rímskeho metra.

"Výjav ako z Pompejí," reagovalo na nález ministerstvo kultúry. Pomohlo si prirovnaniami k obyvateľom starovekého mesta, ktorí tam zahynuli pri výbuchu sopky Vezuv v roku 79 n.l. a zostali pochovaní pod hrubou vrstvou popola. Ten spôsobil, že sa ich pozostatky zachovali takmer neporušené celé stáročia.

Odborníci tvrdia, že novoobjavené ruiny v Ríme môžu byť zvyškami domu aristokrata alebo vojenských kasární. Noha stola, úlomky múru pomaľované freskami a ďalšia výzdoba poskytujú záchytné body predstáv o tom, ako vtedy Rimania žili.