Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Rada prerokovala a schválila návrh rozpočtu RTVS na rok 2018

Na snímke generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Foto: TASR - Martin Baumann

Rada zároveň prerokovala a vzala na vedomie návrh zmluvy so štátom o zabezpečení služieb verejnosti rozhlasového a televízneho vysielania na roky 2018 až 2022 a dodatku č. 1 na rok 2018.

Bratislava 14. decembra (TASR) – Rada RTVS na dnešnom zasadnutí prerokovala a schválila návrh rozpočtu a programového konceptu RTVS na rok 2018 vrátane návrhu záväzných ukazovateľov rozpočtu.

"Upozorňujeme zároveň na riziko vo výdavkovej časti rozpočtu z dôvodu chýbajúcich zdrojov na vytvorenie dostatočných finančných rezerv na krytie prípadných plnení z prebiehajúcich súdnych sporov a opätovne upozorňujeme, že súčasný model financovania RTVS nedostatočne pokrýva jej potreby na ďalší rozvoj, čo sa prejavuje napríklad aj v narastaní investičného dlhu, v obmedzených možnostiach pre tvorbu finančných rezerv, ako aj pri výrobe vlastnej tvorby," konštatoval pri prerokovaní rozpočtu predseda rady Igor Gallo.

Návrh rozpočtu a jeho záväzných ukazovateľov pre rok 2018 špecifikuje príjmy RTVS vo výške 129.512.964 eur, v tom daňové príjmy (úhrady za služby verejnosti poskytované RTVS) vo výške 78.750.000 eur, granty a transfery vo výške 27.111.724 eur. Výdavky RTVS predstavujú sumu 128.712.964 eur, v tom bežné výdavky 123.769.445 eur, kapitálové výdavky v sume 4.943.519 eur. Celkovým výsledkom je prebytok vo výške 800.000 eur.

Návrh rozpočtu v roku 2018 vychádza zo skutočnosti, že RTVS bude v roku 2018 disponovať v porovnaní s rokom 2017 nižšími príjmami daného roku (bez príjmových finančných operácií a príjmov z europrojektov) vo výške 4,4 mil. eur z dôvodu zníženia príspevku zmluvy so štátom, úhrad za služby verejnosti a ostatných vlastných príjmov. Vzhľadom na tento výpadok RTVS predpokladá v roku 2017 úsporu a vyššie príjmy vo výške 5,7 mil. eur, ktoré vznikli vo všetkých oblastiach okrem investícií. Zároveň výpadok príjmov RTVS vykryla predovšetkým znížením výdavkov v televíznej tvorbe a v režijnej oblasti. Tieto faktory umožnili RTVS postaviť vyrovnaný rozpočet a zároveň pokryť základné nároky na výrobu a vysielanie televíznej a rozhlasovej tvorby v roku 2018. Zároveň však pokles finančných zdrojov neumožňuje RTVS rozvoj náročnejších formátov.

Rada zároveň prerokovala a vzala na vedomie návrh zmluvy so štátom o zabezpečení služieb verejnosti rozhlasového a televízneho vysielania na roky 2018 až 2022 a dodatku č. 1 na rok 2018. Podľa tohto dodatku je celková výška príspevku vo výške 26.000.000 eur, z toho pre televízne vysielanie 19.300.000 eur, pre rozhlasové vysielanie 2.700.000 eur, pre investičné projekty vo výške 3.000.000 eur a pre vysielanie do zahraničia 1.000.000 eur.

"V prvom rade musím povedať, že Rada RTVS schválila návrh rozpočtu, ktorú jej predložil manažment RTVS na rok 2018. Tak ako rada konštatovala, na jednej strane je ten rozpočet do maximálnej možnej miery rozvojový, aj keď rozvoja tam nie je toľko, ako by sme si želali. Na druhej strane, a to je kľúčová vec, je zostavený ako vyrovnaný s malým prebytkom. Chceme, aby sme vďaka tomuto rozpočtu mohli začať pracovať na okruhu, ktorý bude venovaný športu v televíznej časti, budeme pracovať na online okruhu pre detského diváka a rozvoji našich online médií. To sú tri kľúčové okruhy, popri tom sa snažíme udržať a rozvíjať všetko to, čo bolo v tomto roku v RTVS urobené," uviedol pre TASR generálny riaditeľ Jaroslav Rezník a dodal: "V tejto chvíli by som chcem oceniť profesionalitu rady RTVS ako orgánu dohľadu. Otázky, ktoré sme riešili s radou, boli vždy profesionálne a boli aj riešené na veľmi korektnej a slušnej úrovni, takže rade ďakujem."

"Spolupráca s manažmentom RTVS bola v roku 2017 na profesionálnej úrovni, konštruktívna. V záujme verejnoprávneho vysielateľa aj rada vyvíjala aktivity, ktoré jej mandát dáva, nezasahovala do vysielania. Projekt riadenia, s ktorým Jaroslav Rezník uspel vo výberovom konaní už pri rozpočte na rok 2018 ukázal, že bez zásadnej zmeny financovania ho bude zložité naplniť, myslím tým tretí televízny okruh a ďalšie rozvojové aktivity. Je najvyšší čas, aby sme ako rada dostali odpoveď na otázku, aké silné chceme mať verejnoprávne médiá na Slovensku a aké kroky pre to zákonodarcovia urobia," doplnil predseda rady Igor Gallo.