Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Od pamätného koncertu skupiny Queen v Budapešti uplynulo už 27 rokov

Britská rocková skupina Queen Foto: TASR/AP

Bola to takmer posledná príležitosť vidieť Freddieho Mercuryho na koncertnej scéne v plnej sile.

Budapešť 27. júla (TASR) - Presne 27 rokov uplynulo v sobotu od pamätného vystúpenia britskej formácie Queen okolo nenapodobiteľného Freddieho Mercuryho na budapeštianskom Népstadióne, ktoré sledovalo v hľadisku zaplnenom do posledného miesta takmer 80.000 šťastných majiteľov vstupeniek.

Tisícky záujemcov o tento koncert v rámci Magic-Tour sa do hľadiska nedostali, a to napriek astronomickým, skutočnú cenu mnohonásobne prekračujúcim ponukám, ktoré záujemcovia sľubovali za vstupenky vo vzdialenejšom i blízkom okolí dejiska koncertu. Prakticky nikto z nich však netušil, že to bola takmer posledná príležitosť vidieť Freddieho Mercuryho na koncertnej scéne v plnej sile a nepoznačeného neskorším smrteľným ochorením. Členovia legendárnej skupiny totiž v pôvodnom zložení odohrali po koncerte v Budapešti už iba vystúpenia v amfiteátri vo francúzskom Frejuse a následne v španielskych veľkomestách Barcelona, Madrid a Marbella, aby sa naposledy naživo predstavili na koncerte 9. augusta 1986 na festivalovom podujatí v Knebworth Parku na Britských ostrovoch.

Mercury si pripravil špeciálne Tavasi szél vizet áraszt

Publikum v Budapešti, v ktorom nechýbali ani návštevníci z bývalého Československa, cez ktorého výsostné vody sa Queen plavili presúvajúc sa loďou z Viedne do maďarskej metropoly, si prišlo skutočne na svoje. Skupina ponúkla nezabudnuteľný zážitok na koncerte, ktorého dramaturgia zodpovedala z veľkej väčšiny iným vystúpeniam počas spomínaného turné. Odzneli skladby ako napríklad One Vision, A Kind of Magic, Under Pressure, I Want to Break Free, ale aj Bohemian Rhapsody, Crazy Little Thing Called Love, Radio Ga-Ga a na záver We Will Rock You, Friends Will Be Friends, We Are the Champions a God Save The Queen. Prekvapením pre všetkých návštevníkov bola maďarská ľudová pieseň Tavasi szél vizet áraszt, ktorú si Freddie Mercury pripravil výlučne pre túto príležitosť.



Digitálne remasterovaná verzia celovečerného filmu Queen v Budapešti (1987) sa na trhu objavila iba nedávno. Snímka filmového štúdia MAFILM, ktorej tvorcovia pod vedením režiséra Jánosa Zsombolyaiho zachytili nielen jedno z ostatných vystúpení legendárnej skupiny na starom kontinente, ale aj viacero fragmentov z budapeštianskeho programu Freddieho Mercuryho a spol. počas návštevy v roku 1986, dostala "nový šat", a to tak v obrazovej, ako aj zvukovej zložke. Nadšenie z podoby remasterovanej verzie koncertu, ktorý sa stal, ako formulovali, skutočným míľnikom, vyjadrili aj žijúci členovia svetoznámej britskej formácie Brian May (gitara) a Roger Taylor (bicie). Film naozaj odzrkadľuje mimoriadnosť tohto vystúpenia v histórii skupiny.

Pôvodný film uviedli aj v československej distribučnej sieti a objavil sa aj v televíznom vysielaní, nevraviac o videokazetách a DVD nosičoch. Jeho remasterovaná podoba sa na trhu objavila na DVD a Blu-ray nosičoch začiatkom novembra 2012, to isté platí aj o kompaktnom disku so záznamom z koncertu.

Kashmira Cooková sa pozerá na veľký portrét svojho zosnulého brata Freddieho Mercuryho
Foto: TASR


Freddie Mercury, rodným menom Farrokh Bulsara, zomrel vo veku iba 45 rokov v roku 1991 na následky ochorenia AIDS. Záhadu okolo miesta posledného odpočinku predčasne zosnulého frontmana britskej rockovej formácie Queen sa podarilo objasniť až po viac ako dvoch desaťročiach.

Na cintoríne Kensal Green na západe Londýna totiž fanúšikovia len začiatkom roka objavili pamätnú tabuľu s nápisom In Loving Memory of Farrokh Bulsara, na ktorej je vo francúzštine i text Pour Etre Toujours Pres De Toi Avec Tout Mon Amour (Vždy budem v Tvojej blízkosti so všetkou svojou láskou). Pod venovaním je písmenko M., za ktorým sa zrejme skrýva niekdajšia spevákova láska a životná partnerka Mary Austinová. Práve jej zanechal bisexuálny umelec svoj domov Garden Lodge v odhadovanej hodnote desať miliónov libier, ako aj autorské práva na nahrávky, s ktorými sa v celosvetovom meradle predali tri stovky miliónov nosičov zvukových záznamov.

Až dovtedy nikto nepoznal miesto, kde sa nachádza urna s popolom zosnulého umelca, aj keď sa predpokladalo, že si ju po kremácii odniesla práve Mary Austinová. Ona sa však k tejto otázke nevyjadrila a jej hovorca zachoval mlčanlivosť aj po predmetnom objave.

Pamätnú tabuľu na Kensal Green však podľa jeho internetového serveru cintorína možno zriadiť iba tým, ktorých popol rozsypali na tamojšej na to určenej parcele.