Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Projekt Veľké slovenské hlasy pokračuje koncertom Pavla Bršlíka

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pavol Bršlík je vďaka svojmu pôsobeniu v Royal Opera House v Londýne, Metropolitnej opere v New Yorku alebo v Štátnej opere v Mníchove známy ako jeden z najuznávanejších tenoristov súčasnosti.

Bratislava 30. mája (TASR) – Úspešný tenorista Pavol Bršlík sa v utorok 5. júna predstaví slovenskému publiku na druhom koncerte cyklu Veľké slovenské hlasy. V Malej sále Slovenskej filharmónie v bratislavskej Redute uvedie sólový recitál v sprievode izraelského klaviristu Amira Katza.

Pavol Bršlík je vďaka svojmu pôsobeniu v Royal Opera House v Londýne, Metropolitnej opere v New Yorku alebo v Štátnej opere v Mníchove známy ako jeden z najuznávanejších tenoristov súčasnosti. Jeho kariéra sa raketovo naštartovala v roku 2005, keď ho prestížny, medzinárodne uznávaný nemecký magazín Opernwelt vyhlásil za víťaza v kategórii Operný objav roka. Odvtedy sa vypracoval medzi absolútnu svetovú špičku a dnes pravidelne spolupracuje s takými osobnosťami, ako sú speváci Edita Gruberová, Anna Netrebko, Erwin Schrott, Diana Damrau, Mariusz Kwiecien či dirigenti Gustavo Dudamel, Riccardo Muti alebo Simon Rattle. Operné publikum po celom svete si Bršlíka obľúbilo nielen pre jeho charakteristický "medový hlas", ale aj pre jeho atraktívny vzhľad, vďaka ktorému je považovaný za jedného z najpríťažlivejších operných spevákov súčasnosti.

Na bratislavskom koncerte sa Pavol Bršlík predstaví spolu s izraelským klaviristom Amirom Katzom, ktorý momentálne patrí medzi svetovú klavírnu špičku. Obaja interpreti si pre svoje publikum pripravili exkluzívny výber z árií a piesní od Giuseppe Verdiho, Gaetana Donizetiho, Vincenza Belliniho, Wofganga Amadeusa Mozarta či Franza Liszta.

Tu bude player


"Snažili sme sa vybrať repertoár, ktorý zaujme zo všetkých strán, či už sú to známe alebo menej známe veci, ktoré majú veľkú umeleckú hodnotu, napríklad Petrarcove sonety Franza Liszta. Je ťažké na takýchto koncertoch vybrať jednostranný repertoár a zároveň, aby to boli známe melódie aj náročnejšie skladby," uviedol na dnešnom stretnutí s médiami Bršlík.

Na svoje vystúpenie v rámci cyklu Veľké slovenské hlasy sa teší: "Som nesmierne rád, že okrem mojich nedávnych vystúpení v SND (Tamino v Čarovnej flaute od W. A. Mozarta a Nemorino v Nápoji lásky od G. Donizettiho), budem môcť slovenských milovníkov opery potešiť aj koncertom. Spolu s Amirom Katzom sme pripravili repertoár zo skladieb, ktoré sú nášmu srdcu najbližšie. Od Štefana Kocána viem, že na prvom koncerte bolo skvelé publikum, preto sa už teraz veľmi teším."



"Amir Katz je izraelský klavirista, ktorý žije už roky v Nemecku, my sme sa spoznali pred dvoma rokmi v Mníchove, dali sme sa dokopy, pretože sme rozprávali, že sprevádza aj spevákov. Pre speváka je vynikajúci klavirista vždy poklad, ktorý si chráni. U mňa nie je klavirista niečo podradené, sú to dvaja partneri, ktorí sa snažia vytvoriť jeden celok. Je vynikajúci sólista, ale aj vynikajúci partner na scéne. Už sme pár projektov spolu robili," dodal Bršlík pre TASR.

Koncertný cyklus Veľké slovenské hlasy pripravujú agentúry Kapos a House of Music s cieľom priblížiť publiku na Slovensku predstaviteľov súčasnej, mimoriadne silnej generácie slovenských operných spevákov, ktorí úspešne účinkujú na prestížnych svetových operných scénach. Prvým bol koncert basistu Štefana Kocána 21. apríla, po vystúpení Pavla Bršlíka bude cyklus pokračovať na jeseň koncertmi tenoristu Miroslava Dvorského a sopranistky Adriany Kučerovej.