Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Programom o Štefánikovi sa začne nový taliansko-slovenský festival

Milan Rastislav Štefánik Foto: TASR/

V programe festivalu je aj omša v taliančine (29.7., 11. h), ktorú bude v Kostole milosrdných bratov celebrovať vatikánsky nuncius na Slovensku Mons. Mario Giordana.

Bratislava 24. júla (TASR) – Podujatím Milan Rastislav Štefánik a jeho vzťah k Taliansku sa začne v Bratislave prvý kultúrno-spoločenský festival Dni taliansko-slovenského priateľstva.

Táto voľne prístupná beseda z cyklu Literárne randevú bude v stredu 25. júla od 15.30 do 17.00 hodiny v kinosále Národnej rady SR pod záštitou predsedu parlamentného zahraničného výboru Františka Šebeja. V jej programe je prezentácia nového talianskeho vydania knihy Miroslava Musila a Antonella Biaginiho Milan Rastislav Štefánik vo svetle talianskych archívov, diskusia a premietanie francúzskeho dokumentárneho filmu v slovenskej verzii Štefánik – neuveriteľný osud. Podujatie organizuje Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) so Slovenským centrom PEN.

"Mnohí vedia o vzťahoch Štefánika s Francúzskom, ale je menej známe, že on mal veľa spoločného aj s Talianskom," zdôvodňuje Musil tematiku podujatia.

Festivalové podujatia

V tomto týždni sa uskutočnia aj ďalšie festivalové podujatia. O stĺpe Marca Aurélia, objave rímskeho míľnika v rusovskej Gerulate a iných historických zaujímavostiach sa dozvedia účastníci seminára s názvom Dotyky antického Ríma so Slovenskom v Archeologickom múzeu Slovenského národného múzea (26.7., 15. h). Priaznivci nielen operného spevu si prídu na svoje na dvoch benefičných koncertoch o 19. h v Primaciálnom paláci (26.7.) a na Hlavnom námestí (27.7.).
Primaciálny palác
Foto: TASR/ Michal Svítok


Časť výťažku z nich sa použije na podporu obyvateľov postihnutých zemetrasením v regióne Emilia-Romagna i dobrovoľníckych programov UNICEF Slovensko. Od 25. do 30. júla možno v galérii Slovenského rozhlasu navštíviť výstavu diel 30 talianskych a slovenských výtvarníkov. V programe festivalu je aj omša v taliančine (29.7., 11. h), ktorú bude v Kostole milosrdných bratov celebrovať vatikánsky nuncius na Slovensku Mons. Mario Giordana.

ASPIM Europa

"Na festivale sa podieľa občianske združenie ASPIM Europa Slovakia, ktoré vzniklo pod vplyvom skúsenosti pána Giovanna Gentile žijúceho na Slovensku a prezidenta podobného združenia v Taliansku. ASPIM Europa sa týka spolupráce oboch krajín vo všetkých oblastiach spoločenského života," uviedla pre TASR manažérka projektu pre kultúru Viera Lehoczká.

Okrem ASPIM Europa Slovakia je organizátorom nového podujatia spoločnosť Italianskonsulting v spolupráci s hlavným mestom SR a BKIS pod záštitou talianskych a slovenských inštitúcií.