Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Predstaviteľ neoficiálnej výtvarnej scény bol Igor Kalný

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Svoj život ukončil dobrovoľne, dožil sa iba 30 rokov.

Trenčín/Bratislava 16. augusta (TASR) - Slovenský výtvarník Igor Kalný bol jedným z najosobitejších predstaviteľov neoficiálnej výtvarnej scény 80. rokov 20. storočia na Slovensku. Od jeho narodenia dnes uplynulo 60 rokov. Svoj život ukončil dobrovoľne, dožil sa iba 30 rokov.

Keďže jeho otec bol v roku 1968 šéfredaktorom denníka Smena, Igor Kalný nemohol z ideologických a politických dôvodov študovať na vysokej škole. Napriek tomu má v slovenskom umení svoje významné miesto. Jeho tvorba sa napájala na duchovný odkaz umelcov 70. rokov 20. storočia, predovšetkým Milana Bočkaya, Ladislava Čarného, Daniela Fischera, Vlada Kordoša, Dezidera Tótha a ďalších. Kresby Igora Kalného boli v tom období prezentované na niekoľkých menších výstavách a v alternatívnych priestoroch, napríklad v kabinetoch, kluboch a na internátoch. Väčšie expozície inštalovali v Prahe a Brne (v súčasnosti Česko). Svoju prvú výstavu mal v roku 1981 v budove Csemadoku v Bratislave.

Narodil sa 16. augusta 1957 v Trenčíne. Svoje diela začal tvoriť keď mal 19 rokov. Hľadal vlastný rukopis konceptuálnou hrou s písmom a slovom. Jeho hravý cyklus pečiatkových kresieb je odrazom neslobodnej atmosféry doby. Igor Kalný v ňom s použitím banálnych detských pečiatok s motívom zvieratiek interpretoval Farmu zvierat od Georgea Orwella, ktorej samizdatové vydanie ilustroval. Od kresby a jej analýzy sa dostal k prepojeniu s realitou a jej vstupu do obrazu prostredníctvom obkresľovania reálnych predmetov. Začal obkresľovať rôzne predmety – vešiak, okuliare, otvárač, džbán, potom svoje ruky, nohy, až sa nakoniec obkreslil celý. Tak vznikali jeho telovky, veľkoplošné diela, ktoré ústili do magických až jaskynných výjavov. Tieto diela autor dokumentoval fotografiou.

Igor Kalný zomrel 26. novembra 1987 v Bratislave. Svoj život ukončil dobrovoľne vo veku 30 rokov.

V roku 2006 bola založená Cena Igora Kalného, ktorá sa udeľuje každé tri roky mladým slovenským umelcom na Salóne mladých v Bratislave.

O výtvarníkovi vyšla v roku 2008 monografia pod názvom Igor Kalný. V júli 2017 vyšla publikácia Jána Kraloviča pod názvom Majstrovstvo za dverami s podtitulom Majstrovstvá Bratislavy v posune artefaktu (1979-1986) v kontexte bytových výstav 70. a 80. rokov 20. storočia. Takmer 330-stranová publikácia je zameraná na umelecko-historické zhodnotenie bytových stretnutí, ktoré organizoval výtvarník Dezider Tóth, ktorý po smrti Igora Kalného robil súpis jeho diel.