Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Pred Českým rozhlasom v Ostrave odhalia sochu Karla Kryla

Na archívnej snímke Karel Kryl, ktorý patril k veľkým odporcom komunizmu. Najavo to dal svojimi skladbami. Foto: TASR/Vladimír Benko

Práve v niekdajšom Československom rozhlase Ostrava svojho času pôsobil Karel Kryl, ktorý tu realizoval aj nahrávky viacerých svojich neskôr slávnych songov.

Ostrava 22. júna (TASR) - Bronzovú sochu pesničkára Karla Kryla (1944-1994) v životnej veľkosti odhalia už v stredu 27. júna pred sídlom Českého rozhlasu v Ostrave.

Práve v niekdajšom Československom rozhlase Ostrava svojho času pôsobil Karel Kryl, ktorý tu realizoval aj nahrávky viacerých svojich neskôr slávnych songov.

Dielo sochára Davida Moješčíka, ktoré by tu malo byť symbolom slobody slova a demokracie, vzniklo z iniciatívy študentov a vďaka dotácii z programu mesta Ostrava na úpravu verejných priestranstiev.

Na jeho slávnostnom odhalení by sa mal zúčastniť aj umelcov brat Jan Kryl, ktorý sa sťaby spevák, básnik a textár aktívne usiluje o pripomínanie tvorby svojho slávnejšieho súrodenca.

Informovali o tom české elektronické médiá.

Rodák z Kroměríža, ktorý vyrastal v rodine kníhtlačiara a ktorého otca odsúdili v období štátostrany na nútené práce, vyštudoval na Strednej priemyselnej škole keramickej v českej Bechyni. Písal songy, ktoré poznal sprvoti iba úzky okruh odborníkov a stúpencov folku, avšak neskôr ich spoznala celá krajina. Keď mu vo vydavateľstve Panton vďaka mentorovi Jiřímu Černému vyšiel v marci 1969 prvý album, na ktorom nechýbali popri titulnej piesni Bratříčku, zavírej vrátka ani songy ako napríklad Veličenstvo kat, Morituri te salutant, Salome, Anděl, Jeřabiny alebo Nevidomá dívka, predalo sa v priebehu niekoľkých týždňov viac ako 50.000 exemplárov tejto hudobnej kolekcie. Titul sa však čoskoro ocitol na indexe a na jeho reedíciu musela verejnosť čakať až do spoločenských zmien v bývalom Československu v roku 1989.

Karel Kryl opustil krajinu v septembri 1969 a napokon sa usadil v Mníchove, kde spolupracoval ako exulant s rozhlasovou stanicou Rádio Slobodná Európa, kde v rokoch 1975-1989 moderoval vlastný program s názvom Krylogie a vydával knihy. Vlastným nákladom vydal platňu Rakovina (1969, nemecké vydavateľstvo Primaphon) a ešte ďalších deväť albumov. V bavorskej metropole študoval na univerzite dejiny umenia a žurnalistiku. Po roku 1973 absolvoval niekoľko turné v Kanade, kde si získal obrovské sympatie. Krátky čas žil aj v USA a koncertoval tiež v Austrálii.

V období normalizácie museli i amatérski interpreti Krylových songov rátať príležitostne s postihmi, hlavne ak na nich príslušníkov VB upozornili "dobromyseľní" spoluobčania.

V roku 1989 sa Karel Kryl vrátil späť do Československa. Vystúpil na takmer 30 koncertoch, vždy vypredaných, na ktorých poslucháči väčšinou spievali s ním. Nechýbal ani na demonštrácii na Václavskom námestí v Prahe a stal sa jedným zo symbolov nežnej revolúcie. Ponovembrové dianie v Československu v ňom však vyvolávalo nespokojnosť, pochybnosti a sklamanie. Aj tieto aspekty sa možno podpísali pod jeho predčasný odchod z radov živých, deväť dní pred 50. narodeninami. Karel Kryl skonal v Mníchove 3. marca 1994.

Na jeho pohrebe sa zúčastnili tisícky ľudí a posmrtne mu udelili množstvo cien a vyznamenaní vrátane Medaily za zásluhy II. stupňa a Ceny Františka Kriegela, ktorú udeľuje Nadácia Charty 77.