Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Pražský výběr prišiel do Bratislavy so Strakou v hrsti

Pražský výbě Foto: TASR/Martin Baumann

Kapelu Pražský výběr založil Michael Kocáb v roku 1975. V roku 1978 vydali LP platňu Žízeň, po jej vydaní došlo k prerušeniu činnosti, ktorá pokračovala od roku 1980.

Bratislava 25. marca (TASR) – Pražský výběr, dnes legenda československej a českej hudobnej scény sa po niekoľkoročnej prestávke predstavil slovenským fanúšikom v pôvodnej zostave, keď v rámci Pražský výběr Tour 2013 odohral v nedeľu večer koncert v bratislavskej Aegon aréne NTC. Kapela v kompletnej a najúspešnejšej zostave zahrala piesne z dnes už kultových albumov Straka v hrsti a Výběr.

Pätica muzikantov - spevák a klávesák Michael Kocáb, gitarista Michal Pavlíček, basgitarista Vilém Čok, bubeník Jiří Hrubeš a perkusista Jiří Tomek zahrali v prvej časti koncertu skladby z albumu Straka v hrsti. Túto LP platňu nahrali už v roku 1982, vyšla však až v roku 1988, pretože kapela mala zákaz účinkovania. Hľadisko arény, ktoré tvorili z väčšiny rovesníci muzikantov si vypočulo jedenáť songov v tom poradí, ako vyšli na platni, teda Hrabě X, Na Václavskym Václaváku, Straka v hrsti, Pražákům je hej, Můj koníček, Bangabasava, S.O.S., Zubatá, Tango Ropotámo, Proč jen já a Nádraží.

V druhej časti to bolo deväť piesní z albumu Výběr, opäť v poradí, ako sú na platni, teda Tatrman, Člověk bez talentu, Papíry straší, Sbal si to svý ráno, Hrály dudy, Smolař, Tyhle řeči znám, Chvastoun a Snaživec. To už ale za bicími vystriedal Jiřího Hrubeša bubeník Klaudius Kryšpín, ktorý s kapelou tej dobe hral, pretože Hrubeš už žil v tej dobe v emigrácii v Anglicku. Pesničku Papíry straší z album Výběr zaspievala hosťka koncertu, speváčka Jana Kratochvílová. Ani Pražský výběr neodchádzal bez prídavku, ktorým boli piesne Komu se nelení, tomu se ženění a Olda je přítel můj.

Vilém Čok
Foto: TASR/Martin Baumann
Koncert mal výbornú atmosféru, pohľad z pódia do zabávajúceho sa hľadiska musel dobre naladiť aj samotných hudobníkov. „Je vidieť, že väčšiu časť publika tvoria fanúšikovia, ktorí starnú s nami. Berú však na koncerty už aj svoje deti, teda naberáme aj novú generáciu fanúšikov. Na koncertoch sú to dve tretiny starších a tretina nových v hľadisku. Hudba Pražského výběru je nadčasová, môže osloviť jak tínedžerov, tak dospelé publikum. Aj takých, ktorí nás ešte nepočuli,“ povedal po koncerte pre TASR basový gitarista Vilém Čok.

„Zavolali mi zo Supraphonu, že potrebujú podpísať zmluvu na reedíciu Straky v hrsti. Zároveň mi zavolali aj chlapci z kapely, aby sme si zahrali. Tak sme to dohodli. Tie roky, čo som bol v Anglicku, sa na prvej skúške kapely akoby vymazali. Hudba, ktorú hráme teraz, nás baví, možno je ešte trocha lepšia ako predtým. Dal som si ale podmienku, že urobíme aj novú platňu. Budeme ju nahrávať budúci rok,“ dodal bubeník Jiří Hrubeš.

Foto: TASR/Martin Baumann
Kapelu Pražský výběr založil Michael Kocáb v roku 1975. V roku 1978 vydali LP platňu Žízeň, po jej vydaní došlo k prerušeniu činnosti, ktorá pokračovala od roku 1980. V tom roku prišli do kapely dvaja výborní muzikanti Michal Pavlíček a Vilém Čok. V roku 1982 nahrali album Straka v hrsti. Vydaný však bol až o šesť rokov neskôr, pretože po koncerte v Hradci Králové v januári 1983 bola skupine zakázaná činnosť. Na koncertom pódiu sa objavili až v roku 1987. V roku 1988 vychádza ich ďalší album Výběr.

Po odchode Sovietskych vojsk z Československa usporiadal Pražský výběr sériu koncertov pod názvom Adieu C.A. Z ďalšej diskografie skupiny sú to albumy Běr (1997), Tango Ropotámo (1998) a Habaděj (2004). V máji 2012 vyšiel v reedícii legendárny album Straka v hrsti, v októbri 2012 v reedícii album Výběr a do tretice pred pár dňami aj tretí album Běr. Pražský výběr vystúpi na festivale Bažant Pohoda.

Braňo Jobus zahral na lopate




Pražský výběr koncertoval v Bratislave




Jana Kratochvílová hosťom Pražského výběru