Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Kultúra

Pozývame Vás na netradičnú návštevu slovenských parkov a záhrad

Foto: Víkend otvorených parkov a záhrad 2024

XVI. ročník Víkendu otvorených parkov a záhrad sa uskutoční v dňoch 31.5. - 2.6.2024.

Bratislava 17. mája (OTS) - Parky a záhrady sú neoddeliteľnou a prirodzenou súčasťou nášho života. V dňoch 31.5. - 2.6.2024 Vás pozývame na prechádzky a návštevu do viac ako 100 parkov a záhrad po celom Slovensku. Počas XVI. ročníka podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad budete mať jedinečnú možnosť spoznať čarovné prírodné zákutia, dozvedieť sa množstvo zaujímavostí z histórie i súčasnosti jednotlivých lokalít a zúčastniť sa skvelého programu, ktorý sme pre Vás pripravili spolu s miestnymi organizátormi, dobrovoľníkmi a vlastníkmi zapojených parkov a záhrad.

Podujatie, ktorého cieľom je atraktívnym spôsobom prezentovať hodnoty nášho zeleného dedičstva má medzinárodný charakter a je súčasťou celoeurópskej iniciatívy sprístupňovania parkov a záhrad verejnosti Rendez-vous aux Jardins. Viac ako 1000 záhrad z vyše 20 európskych krajín otvára svoje brány od piatka 31.mája do nedele 2. júna 2024, aby spoločne oslávili význam parkov a záhrad pre našu spoločnosť.

Pre tento rok bola zvolená celoeurópska téma s názvom „Päť zmyslov v záhrade“. Pobyt v záhrade je zmyslový zážitok. Záhrada prebúdza všetky naše zmysly, núti nás snívať a spomínať, podnecuje našu predstavivosť a dáva nám šťastie, pokoj a blaženosť. Zrakom vnímame nielen veľkosť záhrady , ale aj jej farebnosť. Záhrady vyhľadávame aj kvôli sluchovým zážitkom: spevu vtákov, reči zvierat, šumeniu vetra či bzučanie včiel. Kto z nás by si nepamätal vône záhrady – ruží, levandule, mäty či zapáchajúcu čemericu. Kde inde ako v záhradách si prídu chuťové poháriky nášho jazyka na svoje. Koho ešte nepotešila sladká jahoda, kyslá rebarbora, či horká dula? V záhrade môžeme cítiť príjemné dotyky (chôdzu naboso po mäkkom trávniku,..), ale aj tie menej príjemné ( bodnutie hmyzu,.). Päť zmyslov môžete zažiť v úplne každej záhrade.

Aj v tomto roku sa do podujatia prihlásilo vyše 100 parkov a záhrad z územia celého Slovenska. Podujatie má ambíciu stať sa festivalom záhradného umenia i kultúry a je ladené v pozitívnom duchu oslavy hodnôt kultúrnej krajiny Slovenska, ktorej sú parky a záhrady významnou súčasťou. Hlavnou aktivitou podujatia sú komentované prehliadky parkov a záhrad, ktoré zabezpečujú ich vlastníci, správcovia a veľké množstvo dobrovoľníkov.

Cieľom Víkendu otvorených parkov a záhrad 2024, je priblížiť ich krásu ako aj šíriť myšlienky ich aktívnej ochrany a kvalitnej údržby!

Pri príprave podujatia spolupracujeme aj so spoločnosťou arboristov ISA Slovensko, ktorej členovia tento rok vysadia dub letný v Mestskom parku v Košiciach.

Hlavným organizátorom podujatia je organizácia Národný Trust n.o., ktorej poslaním je ochrana kultúrneho a prírodného dedičstva Slovenska. Historické parky a záhrady predstavujú dosiaľ nevyužitý potenciál mnohých miest a obcí a aj prostredníctvom čoraz viac obľúbeného podujatia sa Národný Trust n.o. snaží upozorniť na tento potenciál, potrebu jeho ochrany ako aj zmysluplného a udržateľného využívania.

Záštitu nad podujatím prevzali Ministerska kultúry SR p. Martina Šimkovičová a primátor hl.mesta Bratislavy p. Matúš Vallo.

Podrobnejšie informácie o podujatí a jeho minulých ročníkoch nájdete na stránke www.vopz.sk .