Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Slovenský film Posledný autobus získal Grand Prix vo fínskom Tampere

Slávnostnú premiéru mala animovaná snímka Posledný autobus v júni 2011 na Art Film Feste v Trenčianskych Tepliciach.

Bratislava 12. marca (TASR) - Slovenský animovaný film Posledný autobus získal na prestížnom svetovom festivale krátkych filmov vo fínskom Tampere najvyššie ocenenie - Grand Prix.

Dielo režisérskeho tandemu Martin Snopek a Ivana Laučíková charakterizovala medzinárodná porota na slávnostnom udeľovaní cien v nedeľu (11.3.) ako "nadčasovú kombináciu všetkých žánrov". "Pohráva sa s archetypálnymi charaktermi a transformuje rozprávkový príbeh do metaforickej nočnej mory. Končí sa nalodením na loď, ktorá odpláva k neznámym brehom času a priestoru - loď, ktorá by mohla byť Noemovou archou," uvádza sa v hodnotení poroty.

Ocenený film Posledný autobus rozpráva temný príbeh lesných zvierat počas loveckej sezóny, ktoré v malom autobuse utekajú pred poľovníkmi. Hrdinovia v kritickom momente ohrozenia odhaľujú svoje pravé charaktery a v mene vlastnej záchrany sú schopní obetovať aj svojich najbližších. Film, v ktorom účinkujú živí herci v zvieracích maskách, sa snímal technikou pixilácie na digitálne fotoaparáty.

Slávnostnú premiéru mal v júni 2011 na Art Film Feste v Trenčianskych Tepliciach. Vlani v decembri získal hlavnú cenu Grand Prix Maestro na festivale Animateka v Ľubľane a začiatkom februára si odniesol cenu mladých porotcov Prix da la Jeunesse z medzinárodného festivalu krátkych filmov v Clermont-Ferrand.

Tampere film Festival sa koná každoročne už od roku 1970. Je najstarším a najväčším festivalom krátkych filmov v severnej Európe a svojím významom sa spolu s festivalmi vo francúzskom Clermont-Ferrand a nemeckom Oberhausene radí medzi najdôležitejšie svetové festivaly krátkych filmov. Svojim návštevníkom ponúka počas piatich dní okolo 500 zahraničných aj domácich titulov vo viac ako 100 programoch.