Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Posledná rozlúčka s významným sochárom J. Mathém bude v sobotu

Akademický sochár Ján Mathé, jeden z najvýraznejších slovenských sochárov. Foto: Pavol Demeš

Ján Mathé patril k sochárom, ktorí začali študovať bezprostredne po skončení druhej svetovej vojny.

Košice 7. júna (TASR) – Posledná rozlúčka s významným košickým sochárom Jánom Mathém sa uskutoční v sobotu 9. júna o 10.00 h v kostole Kráľovnej pokoja na Ulici Milosrdenstva v Košiciach a o 12.00 h na Verejnom cintoríne v Košiciach. TASR o tom informovala sochárova manželka Eva Mathéová.

Ján Mathé, ktorý zomrel nadránom v utorok (5.6.) by budúci týždeň oslávil svoje 90. narodeniny.

Narodil sa 14. júna 1922 v Košiciach. V rokoch 1945-1950 študoval na pražskej Akadémii výtvarných umení u Otakara Španiela.

Patril k sochárom, ktorí začali študovať bezprostredne po skončení druhej svetovej vojny. Skúsenosti a pocity z vojnových hrôz poznačili túto generáciu, zároveň však podnietili jej tvorivé schopnosti. Nestotožnil sa s materialistickým svetonázorom, preto sa Mathé nezúčastňoval na vtedy sa rozvíjajúcej pamätníkovej tvorbe.

Pre rodné Košice vytvoril viac monumentálnych realizácií, ktoré doteraz dotvárajú bežný život Košičanov. Okrem iných sú známe jeho diela, ako Sám v košickom krematóriu, Dráma, Pocta, hudba na priečelí Domu umenia, busta Janka Borodáča v Štátnom divadle, či Odpočívajúca rodina pred Obchodným domom Mier vo fontáne.

Podľa Milana Kolcuna, známeho organizátora Potuliek mestom Košice, obyvatelia mesta si ani neuvedomujú, okolo koľkých sôch Jána Matého denne prechádzajú. „Pred tromi rokmi sme organizovali potulku s témou Sochy ožívajú a v jej závere sme večer navštívili majstra v jeho ateliéri. Napriek vysokému veku pôsobil ako čulý človek a keď začal hovoriť o svojom vzťahu k výtvarnému umeniu, objavila sa mu v očiach mladícka iskra,“ povedal Kolcun. Dodal, že s rodinou sochára si neskôr vytvoril priateľský vzťah a s Jánom Mathém sa potom ešte stretol raz. „Viackrát som sa však stretol s jeho manželkou, ktorá ho všemožne podporovala,“ doplnil Kolcun.

Pozrite si film o J. Mathém z cyklu TASR História sebavedomia
Tu bude player


Košice ocenili majstrov prínos mestu, keď mu v roku 2007 udelili Cenu mesta Košice. Výstavu pod názvom Ján Mathé & Pocty pre Jána Mathého uskutočnili v roku 2010 v Považskej galérii umenia v Žiline. Hľadač dobra je názov prvej monografie sochára Jána Mathého z roku 2010. V rámci jej prezentácie bol premietnutý dokumentárny film s názvom Ján Mathé z cyklu História sebavedomia, ktorý spracovala TASR.

Pre všetkých, ktorí chcú svojim podpisom vyjadriť sústrasť pozostalým, bude vo vestibule Magistrátu mesta Košice vystavená kondolenčná kniha oddnes od 12.00 h do piatku do 18.00 h. Košičania si budú môcť na Jána Mathého zaspomínať aj pri pohľade na sochu Milenci, ktorú vybrala a mestu Košice s láskavým dovolením zapožičala manželka zosnulého Eva Mathéová. Vzácne dielo bude vystavené vedľa kondolenčnej knihy do piatku, taktiež do 18.00 h.