Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Medzinárodný festival horských filmov oslavuje štvrťstoročnicu

Na archívnej snímke slovenský horolezec Peter Hámor. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Na prezentáciu filmov príde aj najúspešnejší slovenský himalájista Peter Hámor a jeho spolulezci Michal Sabovčík, Tomáš Petrík a Michal Gabriž.

Poprad 11. októbra (TASR) – V Poprade dnes štartuje jubilejný 25. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov (MFHF), prinesie celkom 52 filmov z 20 krajín sveta. Riaditeľka festivalu Mária Hámorová informovala, že na tradičnom podtatranskom podujatí sa predstavia hostia - horolezci-himalájisti. Jedným z nich bude aj najúspešnejší slovenský himalájista Peter Hámor, ktorý tohto roku zavŕšil Korunu Himalájí, keď vystúpil na poslednú nezdolanú osemtisícovku Dhaulágirí.

„Je to naozaj remeslo, ktoré treba vedieť robiť, aby mohol vzniknúť kvalitný film. Na festivale vidíme prehľad superšportových výkonov, ktoré sú ľudia schopní urobiť v horách, a to je veľká motivácia pre všetkých, ktorých takéto športy a aktivity bavia. Pre mňa tou najdôležitejšou súčasťou festivalu sú stretnutia s ľuďmi rovnakej krvnej skupiny,“ priblížil svoj vzťah k festivalu Hámor, ktorému za úspešnú reprezentáciu mesta Poprad udelili popradskí mestskí poslanci Cenu mesta Poprad. Odovzdajú mu ju práve počas festivalu.

Na prezentáciu filmov prídu i jeho spolulezci Michal Sabovčík, Tomáš Petrík a Michal Gabriž. „Každý rok, hlavne v tých disciplínach, ktoré sú nebezpečne a neskutočne fyzicky náročné, si vždy myslím, že toto je strop. A potom prejde rok a vidíte film, kde stále si ľudia tie hranice posúvajú, dokážu vyliezť ťažšie veci, dokážu byť rýchlejší, dokážu sa odhodlať na neskutočné dobrodružstvá, ktoré niekedy naozaj hraničia s ľudským úsilím. Takže pre mňa je to vždy niečo nové a som zvedavý, pokiaľ až to pôjde, kde tie hranice ľudské siahajú. Zatiaľ to vyzerá tak, že sú neobmedzené,“ konštatoval Hámor.

Súčasťou festivalu bude aj výstava fotografií Tona Haratyka vo vestibule Mestského úradu (MsÚ) v Poprade. „Pripravil som tematicky blízku tému, je to horská fotografia. Prevažná väčšina fotiek bola vytvorená v Tatrách a v horskom prostredí,“ priblížil Haratyk s tým, že horskej fotografii sa intenzívne venuje asi 15 rokov. Inšpiráciu berie v každej návšteve hôr, kde sú vždy iné podmienky na fotografovanie, iné svetlo, farebná teplota a je tam vždy iná atmosféra. „A pokiaľ to človek dokáže vnímať, tak vždy vytvorí niečo nové, aj keď sa stále vracia na to isté miesto,“ zdôraznil fotograf.

Jednotlivé snímky MFHF uvidia návštevníci v Poprade v 15 blokoch, jednak v Kine Tatran a na MsÚ, premietať sa však bude aj v Kine Iskra v Kežmarku a v Kine Mier v Spišskej Novej Vsi. O cenu Grand Prix, ktorú udelí medzinárodná porota v nedeľu 15. októbra, zabojuje aj šestica slovenských snímok. „Snažili sme sa vybrať tie najlepšie filmy, aby diváci počas piatich dní videli to najkvalitnejšie, je to taká všehochuť,“ uzatvára Hámorová.