Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Pomôže celé Slovensko Krištáľová rallye pomôže chorým deťom

Na snímke atmosféra benefičného galakoncertu v Skalici na Námestí Slobody a v Jezuitskom kostole svätého Františka Xaverského, spevák a textár Miroslav Žbirka (vľavo) s moderátorom Romanom Bombošom. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V septembri 2012 bola zorganizovaná zbierka Pomôže celé Slovensko – Krištáľová rallye, ktorej súčasťou bol charitatívny koncert v jezuitskom kostole v Skalici.

Bratislava 3. septembra (TASR) – Nadácia Pomôže celé Slovensko pripravuje tretí ročník benefičného podujatia Krištáľová rallye, ktorá sa uskutoční v nedeľu 8. septembra. Trasa za začína v Trenčianskych Tepliciach, povedie cez Bánovce nad Bebravou, Partizánske a skončí sa charitatívnym koncertom v Nitre.

Krištáľová rallye je jazda historických vozidiel s posádkou osobností Krištáľového krídla, mediálne známych osobností a detí, ktorým je pomoc nadácie určená. Účasť na podujatí potvrdili Maroš Kramár, Jozef Golonka, Eva Pavlíková, Ján Greššo, Jozef Vajda, Ady Haydu, Diana Mórová, Karin Haydu, Katarína Brychtová a ďalšie osobnosti. Všetci účastníci budú na trase Krištáľovej rallye zároveň robiť aj verejnú zbierku. Na večernom koncerte 8. septembra na námestí v Nitre vystúpia Helena Vondráčková, Miroslav Žbirka, Robo Grigorov, Sisa Lelkes-Sklovská, Peter Bič Project, Kristína, Martin Harich, Debbi aj Funny Fellows, moderátorom koncertu bude Milan Junior Zimnýkoval.

Hlavným cieľom finančnej pomoci v tomto ročníku sú združenia Drahuškovo - domov komunitného bývania pre osoby s autizmom, Klub rodičov autistických detí v Nitre, Sposa Nové Zámky – spoločnosť na pomoc osobám s autizmom, Spojená internátna škola v Nitre – projekt náučného chodníka pre autistov a Autistické združenie Andreas.

Prispieť môže každý, buď zakúpením srdiečka, ktoré vyrobili ručne ľudia s mentálnym postihnutím v chránenej dielni Vstúpte Malacky a v chránených dielňach Drahuškovo, alebo zaslaním ľubovoľnej čiastky na číslo účtu Nadácie Pomôže celé Slovensko 2962795958/0200. Prispieť možno aj zaslaním DMS na číslo 877. Zbierka prebieha do konca tohto roku.

Na snímke atmosféra benefičného galakoncertu v Skalici na Námestí Slobody a v Jezuitskom kostole svätého Františka Xaverského, spevák a textár Miroslav Žbirka (vpravo) s moderátorom Romanom Bombošom.
Foto: TASR/Štefan Puškáš

V septembri 2012 bola zorganizovaná zbierka Pomôže celé Slovensko – Krištáľová rallye


„Denne sa stretávame s tým, že sú ľudia postihnutí ťažkými a nevyliečiteľnými chorobami a trpí vždy celá rodina. Spojili sme myšlienku charita s historickými vozidlami, vyvrcholením je večerný koncert najpopulárnejších slovenských a českých umelcov. Sú to vlastne tri akcie, koncert v Nitre, krištáľová rallye a charita, skĺbili sme tieto tri myšlienky na pomoc postihnutým ľuďom, ktorí potrebujú našu pomoc,“ uviedla na dnešnom stretnutí s médiami autorka a producentka Krištáľovej rallye Mária Vaškovičová.

„Často obetujem trochu voľného času na to, aby som pomáhala aj druhým. Nie je to moja jediná charitatívna aktivita, je zrejme najvýznamnejšia. Založila som aj vlastné občianske združenie, ktoré pomáha mladým športovým talentom, ktorých rodičia nemajú sociálne zázemie na to, aby ich mohli podporovať,“ dodala pre TASR olympijská medailistka Danka Barteková, predsedníčka správnej rady nadácie Pomôže celé Slovensko.

V septembri 2012 bola zorganizovaná zbierka Pomôže celé Slovensko – Krištáľová rallye, ktorej súčasťou bol charitatívny koncert v jezuitskom kostole v Skalici. V rámci charitatívnej akcie bolo vyzbieraných skoro 112.000 eur, ktoré nadácia rozdelila medzi detský domov Studienka CSS, Domov sociálnych služieb pre deti a dospelých v Skalici, organizáciu Trizómia 21 na realizáciu projektu Zdravotno-sociálna pomoc deťom s Downovým syndrómom a neziskovým organizáciám Vstúpte a Dom svitania Ďalšia časť finančných prostriedkov bola určená pre Detskú fakultnú nemocnicu s poliklinikou v Bratislave, na zriadenie špecializovaných intermediárnych jednotiek, ktoré od 22. augusta slúžia detským pacientom so závažnými poškodeniami pečene.