Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Peter Lipa dnes začína šnúru koncertov v Českej republike

Spevák Peter Lipa Foto: FOTO TASR/Ladislav Vallach

Spevák predstaví svoj album Lipa 68, za ktorý získal minulý rok zlatú platňu.

Bratislava 13. marca (TASR) – Dnešným koncertom v Ostrave začína koncertnú šnúru u našich západných susedov Peter Lipa a jeho Band. Ďalšími mestami budú Opava (14.3.), Nový Bor (20.3.), Praha (21.3.), Zlobice u Kroměříže (22.3.), Olomouc (23.3.) a opäť Ostrava (28.3.).

Vlani absolvoval Peter Lipa vyše 120 koncertov doma aj v zahraničí. Lipovi tlieskali nielen na Slovensku a v Čechách, ale aj v Rusku, Rakúsku, na Cypre a vo Francúzku. V máji minulého roku vydal nový autorský album s názov Lipa 68, ktorý už získal za predaj zlatú platňu. Nová nahrávka prišla na trh po siedmich rokoch od poslednej úspešnej platinovej platne Lipa spieva Lasicu. Peter Lipa si tentokrát prizval k produkcii syna Petra Lipu mladšieho a Ľubora Priehradníka. Výsledkom je zaujímavý, až ľahko multižánrový pesničkový album, kde spoločným menovateľom je samozrejme spev Petra Lipu a jeho jazzbluesové hudobné cítenie. Vďaka producentom a chuti Petra Lipu experimentovať, pristupovať k hudbe z rôznych uhlov, získal album moderný a príjemný zvuk. Autorsky sú pod albumom podpísaní samotný interpret so synom, výnimkou je záverečná skladba Hmla, na ktorej spolupracoval s Martinom Gašparom.

O novom albume sa písalo už dlhšie. Predošlý album Lipa spieva Lasicu získal okrem piatich cien Aurel a platinového predaja aj celý rad nových fanúšikov, a to nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. To sa odrazilo aj na výbere a príprave skladieb pre novú nahrávku. Na albume Lipa 68 sa nachádza 12 skladieb naspievaných v slovenčine, ale aj v angličtine. Šesť z nich spieva Peter Lipa po slovensky, texty sú od Ruda Rusiňáka a Milana Lasicu, a šesť anglických si rozdelili Peter Kollár, Juraj Paliesek, Christian Webber a Linda De Bruyn Taylor.

TASR o tom informovala PR manažérka Katarína Ovseníková.