Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

P. Zwiebel a L. Fančovič sa predstavia v bratislavských Klariskách

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Violový recitál Petra Zwiebela, prominentného komorného hráča a často obsadzovaného sólistu, odhaľuje krásy nástroja, ktorý sa na koncertných pódiách len sporadicky objavuje v sólovej úlohe.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Violista Peter Zwiebel a klavirista Ladislav Fančovič sa v utorok 15. októbra predstavia na spoločnom koncerte v bratislavských Klariskách. TASR o tom informovala PR manažérka Andrea Serečinová.

Violový recitál Petra Zwiebela, prvého violistu Slovenského komorného orchestra (SKO), prominentného komorného hráča a často obsadzovaného sólistu, odhaľuje krásy nástroja, ktorý sa na koncertných pódiách len sporadicky objavuje v sólovej úlohe. Suitu zo slávneho Prokofievovho baletu a zásadné sonátové dielo od Johannesa Brahmsa doplní sólová kompozícia súčasného slovenského skladateľa Pavla Malovca. Tento program odznie v klavírnej spolupráci Ladislava Fančoviča v pôsobivej akustike Koncertnej siene Klarisky.

Peter Zwiebel patrí k žiadaným slovenským komorným hráčom, na pódiách sa objavuje aj ako sólista. Je zakladajúcim členom Zwiebelovho kvarteta, osem rokov bol členom Quasars Ensemble, v súčasnosti pôsobí vo Varga Quartet, Trio Serioso a je prvým violistom v Slovenskom komornom orchestri. Intenzívne sa venuje súčasnej hudbe a hudbe 20. storočia. Ako sólista sa predstavil so Slovenskou filharmóniou, Štátnou filharmóniou Košice, Slovenským komorným orchestrom a s Quasars Ensemble. Účinkoval na Bratislavských hudobných slávnostiach, na viacerých významných festivaloch, koncertoval v mnohých európskych krajinách, v Japonsku, Južnej Kórei aj v USA.

Ladislav Fančovič študoval klavír na Konzervatóriu v Bratislave v triede P. Čermana, na Akadémii múzických umení v Prahe v triede M. Lapšanského, neskôr na Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni u W. Watzingera. V roku 2010 ukončil doktorandské štúdium na VŠMU u M. Lapšanského. Je finalistom a laureátom mnohých domácich a medzinárodných súťaží, predstavil sa ako sólista so slovenskými a českými orchestrami, ale aj s Filharmóniou Zielona Góra, Solistes Europeéns Luxembourg či s Bruno Walter Festival Orchestra. Je vyhľadávaným komorným hráčom a stálym členom zoskupení Hugo Kauder Trio, Faces Piano Trio a Berger Trio. Účinkoval na významných festivaloch vo väčšine európskych krajín, Malajzii, USA a na Cypre. Pre vydavateľstvá Diskant, Pavlík Records, Hudobný fond a Slovak Radio Records nahral viac než 20 titulov.