Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

OPLATÍ SA PREČÍTAŤ: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Američan Michael Connelly je autorom krimi Cesta vzkriesenia. Hlavné postavy trileru sa zaujímajú o tých, ktorí už sedia za mrežami.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Novinky z oblasti krimi, románu o peniazoch či románov pre ženy sú novými knihami na pultoch slovenských knižných obchodov.

Američan Michael Connelly je autorom krimi Cesta vzkriesenia. Hlavné postavy trileru sa zaujímajú o tých, ktorí už sedia za mrežami. Mickey Haller si kladie otázku, či sú skutočne odsúdení právom, a na pomoc pri riešení konkrétneho prípadu si zavolá svojho nevlastného brata Harryho Boscha. V americkom právnom systéme je totiž už odsúdený klient vinný, kým sa nepreukáže jeho nevina. To je opačný postup ako pri štandardnom procese, keď sa na potenciálneho páchateľa, ktorý je zatiaľ na slobode, pozerá ako na nevinného.

Pôvodom argentínsky autor Hernan Diaz vydal román Dôvera. Aj v ruchu búrlivých 20. rokov 20. storočia každý Newyorčan počul o Benjaminovi a Helen Raskovcoch. On je legendárny finančník z Wall Street, ona je dcéra excentrických aristokratov. Spoločne vystúpili na vrchol úspechu, práve keď sa dekáda excesov a finančných špekulácií blíži ku koncu.

Táňa Keleová-Vasilková prichádza s novým románom pre ženy Eliška. Príbeh Elišky sa začína počas druhej svetovej vojny. Čitatelia môžu sledovať, ako sa z malého dievčatka stala starenka. Bez ohľadu na vek bola vždy úžasná, láskavá a srdcu milá aj napriek svojmu batôžku chýb, prehier a bolestí. Alebo práve preň. Eliška je presne taká, akí by sme mali byť všetci. K napísaniu tejto knihy inšpirovala autorku vlastná maminka a jej život.

Jojo Moyesová je autorkou románu pre ženy V cudzích topánkach. Nisha Cantorová bola dlhé roky zvyknutá na nákladný život a cestovanie po svete. Ani vo sne by nečakala, že jej manžel podá žiadosť o rozvod a odstaví ju od spoločného majetku. Nisha je rozhodnutá naďalej žiť ako predtým, ale neostalo jej takmer nič - ani len topánky, v ktorých ešte nedávno chodila. A to len preto, lebo Sam Kempová vo fitnescentre omylom vzala Nishin batoh. Výmena je však posledná vec, ktorá Sam trápi, má čo robiť, aby udržala seba a rodinu nad vodou.