Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Opera SND vyhlásila súťaž pre operných sólistov

Operní sólisti majú možnosť prihlásiť sa do súťaže a získať niektorú z hlavných úloh v inscenáciách opier, ktoré budú uvedené na opernom festivalu Armel v maďarskom Segedíne.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Opera Slovenského národného divadla sa v sezónach 2011/2012 a 2012/2013 zapojila do medzinárodného projektu v rámci 5. ročníka operného festivalu Armel v maďarskom Segedíne. Operní sólisti majú možnosť prihlásiť sa do súťaže a získať niektorú z hlavných úloh v inscenáciách opier, ktoré budú na tomto festivale uvedené. Prihlášky do súťaže možno podať do 20. apríla. Podrobné informácie o pravidlách súťaže, ako aj notový materiál súťažných árií je zverejnený na webovej stránke snd.sk. TASR informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažitková.


Opera SND sa predstaví s operou Maria Theresia

Tento rok sa na festivale zúčastnia divadlá zo Segedína, New Yorku, Plzne, Gdanska a Bratislavy s inscenáciami prevažne súčasných opier. Opera SND sa na festivale predstaví uvedením svetovej premiéry opery súčasného rakúskeho skladateľa Rolanda Baumgartnera (študenta Leonarda Bernsteina) Maria Theresia, ktorú skomponoval na objednávku Opery SND. Na obsadenie dvoch hlavných rolí sa bude konať dvojkolová spevácka súťaž, ktorej prvé kolo sa uskutoční v Opere SND v Bratislave 21. apríla o 11.00 hod. a druhé kolo v maďarskom Segedíne 27. mája. Víťazi súťaže získajú v septembri a októbri 2012 možnosť naštudovať dielo so súborom Opery SND v Bratislave pod vedením režiséra Laca Adamika a dirigenta Paula Mauffraya a prezentovať svoje interpretačné umenie na druhej premiére diela v Segedíne 14. októbra tohto roku a následne reprízovo v SND. Súťažné roly sú Maria Theresia (mladodramatický soprán) a Herzog Franz Stefan (tenor lyrico spinto).

Divadlo Szegedi Nemzeti Színház uvedie v rámci festivalu operu Umberta Giordana Andrea Chénier, Center for Contemporary Opera z New Yorku sa predstaví dielom Williama Mayera A Death in the Family, Divadlo Josefa Kajetána Tyla pre festival naštudovalo operu Philipa Glassa In the Penal Colony, Opera Baltycka z Gdanska vybrala na festival dielo Krzysztofa Pendereckého The Black Mask.