Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Open Jazz Fest 2014 ponúkne opäť jazzovú špičku

AMC trio Foto: PR - Open Jazz fest

V zozname účinkujúcich je aj legenda medzi jazzovými gitaristami Mark Whitfield v sprievode originálneho AMC Tria a talentovaná Sisa Michalidesová so svojím novým projektom.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Siedmy ročník Open Jazz Festu ponúkne 18. a 19. júla v areáli na Zelenej Vode pri Novom Meste nad Váhom opäť jazzovú špičku. Dokazuje to aj odhaľovaním ďalších mien. Súčasne dáva priestor aj vynikajúcim a zároveň netradičným spojeniam. V zozname účinkujúcich je aj legenda medzi jazzovými gitaristami Mark Whitfield v sprievode originálneho AMC Tria a talentovaná Sisa Michalidesová so svojím novým projektom.

Sisa Michalidesová predstaví na festivale svoju farebnú jazzovú smršť pod názvom Expresie. Mladá hudobníčka sa narodila v roku 1983 v Bratislave, študovala na Konzervatóriu v Bratislave, flautu, špeciálnu kompozíciu herectvo. Už v tomto mladom veku sa stala uznávanou a často využívanou autorkou hudby a doteraz účinkovala na mnohých jazzových slovenských i medzinárodných festivaloch. Spájajú sa s ňou výrazy ako jazz a fusion. Sisa uprednostňuje len virtuóznych interpretov, medzi ktorými je rešpektovaná aj ako flautistka. Poslucháč je pri nej súčasne vnášaný do jazzovej, vážnej hudby, scénických plôch a klavírnych skratiek, ktoré mu v rytmoch Balkánu a flamenca nedajú priestor a dôvod analyzovať, kde sa práve nachádza. Okrem Expresií boli úspešné aj jej ďalšie projekty 3 plus 1, Zimní kúzelníci či Sisa a sivý holub, alebo aj Veľkí herci malým deťom I, II, III. Spolupracovala s Richardom Müllerom, Andrejom Šebanom, Oskarom Rózsom, Matúšom Jakabčicom, Ivetou Bartošovou, Ľuborom Priehradníkom, Robom Opatovským, Jiřím Stivínom, Adrienou Bartošovou a ďalšími umelcami. Ako herečka pôsobí v divadle Úsmev.

Ďalším spojením, ktoré sa predstaví v sobotu 19. júla, bude AMC trio zo Slovenska, ktorých doplní gitarista z USA Mark Whitfield. Ten patrí k najlepším a najrenomovanejším svetovým jazzovým gitaristom. Jeho výnimočnosť spočíva v tom, že sa dokáže bezchybne pohybovať v akomkoľvek jazzovom žánri. Je vyhľadávaným gitaristom v mnohých hudobných projektoch a zoskupeniach. V poslednom čase je známy aj vďaka účinkovaniu v David Mathews Band. Spolupracoval s takými velikánmi ako Dizzy Gillespie, Art Blakey, Herbie Hancock, Ray Charles, Sting, Diana Krall či Chris Botti.

AMC Trio je jedna z najvýraznejších slovenských jazzových formácií, prezentujúca sa vlastnou tvorbou postavenou na výrazných melódiách a kompozíciách presahujúcich rámec jazzu. Na slovenskej jazzovej scéne pôsobí od roku 1993 v zostave Peter Adamkovič (klavír), Martin Marinčák (kontrabas) a Stanislav Cvanciger (bicie). AMC Trio sa necháva inšpirovať prvkami klasickej, populárnej, ale aj folklórnej hudby. Po prvom CD Thor-Iza nahrali dva albumy (Soul Of The Mountain, Waiting For A Wolf) s vynikajúcim švédskym gitaristom Ulfom Wakeniusom. Na poslednom albume One Way Road To My Heart, ktorý vyšiel v marci v nemeckom vydavateľstve Moosicus, hosťuje slávny trubkár Randy Brecker a vyhrali s ním tento rok Radio Head Award. Overenú spoluprácu so svetovými menami odprezentujú na amfiteátri na Zelenej vode spoločne s Markom Whitfieldom.

Open Jazz Fest počas predošlých šiestich ročníkov privítal tisícky návštevníkov. Už tradične je miestom, kde sa stretávajú všetky generácie jazzu. TASR informoval PR manažér Matej Šálek.