Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Od Hradčian k Bratislavskému hradu

Foto:

Večer patril jednému z najvýznamnejších českých básnikov Vladimírovi Holanovi (1905-1980).

Bratislava 19. augusta (TERAZ.sk) - Piatkový program Capalestu bol venovaný hosťovi jubilejného ročníka festivalu - Českej republike a jej básnikom. Popoludní sa na čítaniach poézie predstavili Štěpán Nosek, Petr Borkovec a Marek Šindelka.

Básnik a prekladateľ Štěpán Nosek je členom redakčného kruhu revue Souvislosti a redaktorom vydavateľstva Opus. Nosek je „básnickým fotografom, pozorovateľom, ktorému sa v poézií ide predovšetkým o zachytenie obrazu skutočnosti“. Venuje sa prekladom modernej írskej poézie, jeho preklady boli knižne publikované v antológií Vzdálené tóny naděje. Tvorba ďalšieho hosťa Petra Borkovca, bola preložená takmer do všetkých európskych jazykov, knižne publikoval v Rakúsku a Taliansku. Rovnako prekladá ruskú poéziu 20.storočia. Svoje básne prezentoval aj najmladší zo zúčastnených českých básnikov, Marek Šindelka, ktorý debutoval ako dvadsaťjedenročný básnickou zbierkou s názvom Strychnin a iné básne.

Večer patril jednému z najvýznamnejších českých básnikov Vladimírovi Holanovi (1905-1980). Inscenované trojjazyčné (česko-francúzsko-slovenské) čítanie poézie s názvom Moja noc Hamletom, vzniklo spojením Holanovej básnickej skladby a textov poetky Dany Podrackej, pripravených špeciálne pre túto príležitosť. Na nádvorí Starého zámku sa za sprievodu lutny a flauty predstavili herci Juraj Hrčka a Mária Danadová, ako Orfeus a Euridika, ďalej Štefan Bučko, Magda Vášáryová a Michel de Maulne.

Program pokračoval šansónovým večerom s umelkyňou Anne-Marie Bélime, ktorá svojim hlasom vytvorila v zaplnenej kaviarni Libresso atmosféru francúzskych kabaretov.