Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

O Zlatého gunára na gagoch zabojuje päť hudobných skupín

Festival humoru a satiry v meste Kremnica Foto: TASR

V znamení sloganu Sranda do popuku sa v dňoch 24. až 26. augusta uskutoční 32. ročník medzinárodného festivalu humoru a satiry Kremnické gagy.

Bratislava 15. augusta (TASR) – Akadémia humoru aj tento rok udelí medzinárodnú cenu Zlatý gunár 2012 v kategóriách divadelné inscenácie a kabarety, hudobné produkcie, pouličné a pohybové produkcie, produkcie pre deti, karikatúry a iné recesistické výtvarné diela, cenu Stana Radiča pre objav roka a cenu za celoživotnú tvorbu, ako aj národnú cenu Trafená hus za niečo, nad čím humoristom rozum zastane.

V kategórii hudobné produkcie sú nominovaní britsko-ruská dvojica Igudesman & Joo a ich šou A Little Nightmare Music, španielsky súbor Always Drinking Marching Band s hudobným predstavením La Calle Es Nuestra (Ulica je naša), francúzsky Graben Orchestra, bieloruská ska kapela Chutki Smouž a slovenská ska formácia Fuera Fondo.

Aleksey Igudesman a Hyung-ki Joo sú dvaja hudobníci hrajúci klasickú hudbu, ktorí strhli celý svet svojimi jedinečnými a zábavnými predstaveniami, v ktorých kombinujú komédiu s klasickou hudbou a populárnou kultúrou. Ich videoklipy na YouTube dodnes videlo viac ako 28 miliónov divákov a duo sa predstavilo v televíznych programoch v mnohých krajinách. Ich túžbou je predstaviť klasickú hudbu širšiemu a mladšiemu publiku, účinkovali už vo viacerých filmoch.

Always Drinking Marching Band je spoločnosť hudobníkov a umelcov rôzneho druhu, vznikla v roku 1997 počas osláv v Barcelonskej štvrti Gracia, kde ich cieľom bolo oslavovať sviatok hudbou, tancom a pitím a to celé za pochodu po uliciach a námestiach. Táto možno nezodpovedná smelosť sa stretla s veľkým úspechom a ADMB sa začala zameriavať na hudobné pouličné animácie, ktoré sa líšili od typických Charangas a boli skôr bližšie francúzskym Fanfares a severoamerickým dychovkám. Show La Calle es Nuestra (Ulica je naša) je výsledkom prirodzeného vývoja kapely Always Drinking Marching Band spojeného s rokmi skúseností na uliciach a v mestách nielen svojej krajiny (Katalánsko, Španielsko), ale postupne aj v celej Európe. Kapela vo svojej show s desiatimi muzikantmi a klaunom kombinuje originálne piesne s ich nezvyčajnými aranžmánmi.

Francúzsky Graben Orchestra tvorí osem muzikantov a ich akustické nástroje, ktorí nemajú strach zabávať sa s bohatstvom a krížením viacerých štýlov, aby vytvorili svoj vlastný hudobný svet. To všetko ozdobené príjemným vrelým hlasom smerujúcim do slávnostných, ale aj intímnych sfér.

Bieloruská ska formácia Chutki Smouž je originálnou zmesou národných motívov bieloruského folklóru s dynamickým rockovým zvukom poprepletaným elementmi ska. Kapela mixuje hudobné štýly svojským spôsobom, aby prekvapila typickým nezameniteľným sviežim zvukom.

Piatym do partie kandidátov na ocenenie je slovenská ska kapela Fuera Fondo. Na scéne je od leta 2006, kedy vytvorili svoje prvé skladby. V roku 2010 vydali debutový album Kráčajúc svetom.