Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

O realizáciu výstavy na benátskom bienále sa uchádza 33 kandidátov

Na snímke priečelie Slovenskej národnej galérie v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

Benátske bienále je už viac ako 120 rokov jednou z najprestížnejších kultúrnych inštitúcií na svete.

Bratislava 16. septembra (TASR) – O možnosť prezentovať výstavu v pavilóne Českej republiky a Slovenskej republiky na 17. medzinárodnom bienále architektúry v Benátkach 2020 (23. 5. - 29. 11. 2020) sa uchádza 33 umelcov a umeleckých skupín. O počte prihlásených výstavných projektov informovala manažérka pre publicitu Slovenskej národnej galérie (SNG) Klára Hudáková.

Do výberového konania sa mohli zapojiť slovenskí a takisto zahraniční architekti, výtvarní umelci alebo historici a teoretici architektúry a umenia. Doposiaľ nerealizované projekty majú predstaviť nové témy a reflektovať aktuálne globálne či regionálne problémy (klimatická kríza, migrácia, sociálne otázky). "Kontext slovenskej architektúry je vítaný, no nie je podmienkou," dodala Hudáková.

Z prijatých zámerov vyberie v prvom kole súťaže porota zložená minimálne z dvoch odborných pracovníkov SNG, troch zástupcov architektov a historikov v SR a ČR a jedného zástupcu Ministerstva kultúry (MK) SR tri postupujúce projekty. "Ich autori budú vyzvaní na spracovanie štúdie a následnú prezentáciu pred odbornou porotou, po ktorej bude vybraný hlavný víťaz. Jeho meno bude známe do 25. novembra," informovala Hudáková.

Benátske bienále je už viac ako 120 rokov jednou z najprestížnejších kultúrnych inštitúcií na svete. História Biennale di Venezia siaha do roku 1895, v ktorom sa uskutočnila prvá medzinárodná výstava umenia. Od svojich počiatkov prezentovalo každé dva roky výtvarné umenie, ku ktorému sa neskôr pridružili prehliadky filmu (Benátsky filmový festival), architektúry (Bienále architektúry), divadla, hudby a súčasného tanca. Prvá medzinárodná výstava architektúry sa konala v roku 1980.