Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

O hlavné ceny na festivale Berlinale súťaží 18 filmov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Berlinale otvorí francúzsky film Django o džezovom hudobníkovi Djangovi Reinhardtovi, ktorý musel v roku 1943 ako príslušník etnika Sintov ujsť z Paríža okupovaného nacistami.

Berlín 20. januára (TASR) - Filmy zo 16 krajín sa budú uchádzať o Zlatého a Strieborného medveďa, hlavné ceny 67. ročníka medzinárodného filmového festivalu v Berlíne, ktorý sa uskutoční od 9. do 19. februára v nemeckej metropole. Oznámili to dnes organizátori.

Do hlavnej súťaže sa dostali filmy okrem iného z Brazílie, Číny, Čile, Francúzska, Fínska, Japonska, Južnej Kórey, Nemecka, Poľska, Portugalska, Rumunska a Veľkej Británie.

Do hlavného programu sa dostala aj nová snímka La Sage femme francúzskeho režiséra a scenáristu Martina Provosta s Catherine Deneuveovou a Catherine Frotovou v hlavých úlohách, ktorú však uvedú mimo súťaž.

Takisto mimo súťaž premietnu snímku britského tvorcu Dannyho Boyla s názvom T2 Trainspotting s Ewanom McGregorom a Robertom Carlylom v hlavných úlohách, ktorá je pokračovaním kultového filmu Trainspotting z roku 1996.

Berlinale otvorí francúzsky film Django o džezovom hudobníkovi Djangovi Reinhardtovi, ktorý musel v roku 1943 ako príslušník etnika Sintov ujsť z Paríža okupovaného nacistami. Režíroval ho Etienne Comar. 

Účasť na festivale prisľúbili tradične viaceré herecké hviezdy, ako Penélope Cruzová, Robert Pattinson, Hugh Jackman, Richard Gere, Kristin Scottová Thomasová, Ewan McGregor, Robert Carlyle, Geoffrey Rush, Laura Linneyová či Hugh Bonneville.