Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Nová scéna uvedie premiéru pôvodnej tanečnej inscenácie Queen

Divák sa v prestavení ocitne na konkurze pre tanečnú rolu Freddieho Mercuryho do pripravovanej choreografie na známu skladbu Bohemian Rhapsody.

Bratislava 16. januára (TASR) – Bratislavské Divadlo Nová scéna uvedie 25. januára premiéru pôvodného tanečného predstavenia Queen alebo príbehy tých, čo chcú žiť naveky. Režisérom a choreografom predstavenia je Mário Radačovský, libreto napísal Peter Pavlac, dramaturgom je Miroslava Kovářová, scénu navrhol Marek Hollý, kostýmy Katarína Holková, postprodukciu hudby a dídžejing priamo na javisku realizuje Laco Lučenič. V inscenácii účinkujú Daniel Corbeil, Andrej Szabo, Tamas Csizmadia, Artur Abram, Dan Datcu, Francisco García Sachéz, Patrik Sčasnovič, Natália Némethová, Klaudia Bittererová, Katarína Kaanová, Katarína Košíková, Barbora Bláhová, Nataša Dudar, Alexa Capareda a Marek Kocák.

Divák sa v prestavení ocitne na konkurze pre tanečnú rolu Freddieho Mercuryho do pripravovanej choreografie na známu skladbu Bohemian Rhapsody. Na tento konkurz prichádza niekoľko mimoriadne talentovaných tanečníkov bytostne túžiacich rolu získať. Vyhrať však môže len jeden a rozhodne o tom choreograf spolu so skúseným profesionálom, hudobným producentom Lacom Lučeničom, ktorý sa, okrem iného, stane aj „live“ dídžejom pohrávajúcim sa s piesňami Queen, aby priamo pred očami diváka vytvoril zaujímavé a prekvapujúce remixy notoricky známych hitov s jasným cieľom - inšpirovať a provokovať uchádzačov k čo najzaujímavejším tanečným výkonom. Situácia sa skomplikuje, keď sa na konkurze objavia tanečnice rovnako túžiace po výnimočnej úlohe.



„Peter Pavlac napísal krásny scenár, v ktorom sú vypichnuté určité atribúty jednak skupiny a jednak osobnosti Freddieho Mercuryho. Ako tvorca som si spoločne s tímom hľadal to, čo je pre mňa dôležité. Mňa skôr zaujímalo to, čo ten človek dokázal, akou formou to robil, profesionalita toho človeka a kontinuita Freddieho, ktorý sám seba budoval a potláčal zároveň. Fascinuje ma tá jeho rozmanitosť, hľadanie novej formy,“ uviedol pre TASR na dnešnom stretnutí s médiami režisér Mário Radačovský.

Bol to fascinujúci umelec s veľkým gestom a zaujímavým životným príbehom. Hraničnosť jeho osobnosti, snaha vyrovnať sa so strachom zo smrti tým, že vytváral stále nové a nové verzie seba, valcujúca energia nezastaviteľnej snahy objavovať a reflektovať. Tam kdesi sme začali objavovať naše spojenie s jeho hudbou, našu formu vyjadrenia tejto hudby a energie cez tanec, cez náš jednoduchý príbeh,“ dodal autor libreta Peter Pavlac.



Úspech skupiny Queen sa začína už v 70. rokoch, pri albumoch A Night At The Opera a Day At The Races, trojica muzikantov skupiny boli vlastne klasickí rockeri a tú multižánrovosť ich tvorby vlastne ovplyvňoval práve Freddie Mercury,“ doplnil Laco Lučenič.

Predstavenie Queen alebo príbehy tých, čo chcú žiť naveky je prvým samostatným predstavením Tanečného súboru Divadla Nová scéna, ktorý vznikol v apríli 2012. Jeho členmi sú výnimoční tanečníci z celého sveta (Slovensko, Kanada, Filipíny, Rumunsko, Luxemburg, Maďarsko, Španielsko), ktorí majú skúsenosti z popredných tanečných scén, väčšina z nich pôsobila pod vedením Mária Radačovského a Miroslavy Kovářovej v Balete Bratislava a Balete SND.