Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Nová scéna uvedie premiéru pôvodného muzikálu Princ a večernica

Na snímke ukážka z pripravovanej premiéry muzikálu Princ a Večernica v Divadle Nová scéna v Bratislave v pondelok 26. novembra 2012. Foto: TASR/Martin Baumann

Autorom scenára a textov piesní je známy slovenský spisovateľ, prekladateľ a rozprávkar Ľubomír Feldek.

Bratislava 26. novembra (TASR) – Bratislavské Divadlo Nová scéna uvedie 30. novembra svetovú premiéru pôvodného slovenského rodinného muzikálu Princ a Večernica. Režisérom inscenácie je Peter Oravec, scenár a texty piesní napísal Ľubomír Feldek, dramaturgom je Slávka Civáňová, autorom hudby Ľubomír Dolný, scénu navrhol Pavol Andraško, kostýmy Ľudmila Várossová, choreografie vytvoril Marián Hlavatý.

Z pohľadu hereckého obsadenia je muzikál Princ a Večernica mixom skúsených divadelných harcovníkov a debutujúcich konzervatoristov. V postave kráľa sa predstaví filmový princ Juraj Ďurdiak, v alternácii Roman Féder, kráľovnú si zahrajú Marta Sládečková v alternácii s Luciou Vráblicovou a zlú čarodejnicu Mrákavu Eva Pavlíková v alternácii s Miroslavou Marčekovou.

Príbeh muzikálu vtiahne divákov do Modrého kráľovstva, v ktorom princ Slavomír hľadá lásku a šťastie u ozdoby neba – Večernice. Pritom mu pomáhajú traja švagrovia Mesačník, Slnečník a Veterník, ktorí ho naučia, že aj obyčajný človek môže byť kráľom a že dobre vidíme iba srdcom. Princ a Večernica je výpravný rodinný muzikál pre malých aj veľkých divákov, ktorý ich prenesie do sveta fantázie, snov, rozprávok, neba i zeme. Vznikol na motívy rozprávky Boženy Němcovej O Slnečníkovi, Mesačníkovi a Veterníkovi, ako aj na motívy legendárneho filmu Princ a Večernica. Muzikál je určený najmä pre detského diváka, ale na svoje si prídu aj dospelí a rodičia, ktorým je určená najmä komediálna rovina príbehu princa Slavomíra pri hľadaní svojho šťastia a osudovej lásky. Zárukou kvalitného humoru je známy slovenský spisovateľ, básnik a rozprávkar Ľubomír Feldek, ktorý napísal pôvodnú divadelnú hru Princ a Večernica s množstvom poetických aj humorných textov pesničiek.

Na snímke ukážka z pripravovanej premiéry muzikálu Princ a Večernica v Divadle Nová scéna v Bratislave v pondelok 26. novembra 2012.
Foto: TASR/Martin Baumann
„Ja som vyznávač atmosféry a mágie v divadle, v divadle takého typu ako je Nová scéna, teda v hudobnom divadle. Myslím si, že je dobré zabudnúť na tri hodiny na bežný život a nechať sa uniesť trebárs do rozprávky. A preto som vyzýval aj autora aj realizátorov, aby sa nebáli použiť technické zariadenia, zázraky, všetky možné finty na diváka a odpútať jeho pozornosť od bežného života,“ uviedol pre TASR riaditeľ divadla Juraj Ďurdiak.

Pracovne sme si túto inscenáciu nazvali, že to je rodinný, rozprávkový, celovečerný cirkus – muzikál, trocha sme sa inšpirovali s Cirque du Soleil, nakoľko ten vykráda divadlo. Tak my sme si povedali, že ideme vykrádať cirkus a dali sme tam rôzne cirkusové dispozície. A keďže sa takmer celé predstavenie odohráva vo sne, tak sme si mohli dovoliť rôzne efekty, ako je lietanie nad divákmi, nad hľadiskom, nad javiskom, rôzne bežiace pásy, sneženie či rôzne svetelné efekty, ktoré sa v bežnom predstavení nevyužívajú,“ doplnil pre TASR režisér Peter Oravec.



Autorom scenára a piesni je známy Ľubomír Feldek


Autorom scenára a textov piesní je známy slovenský spisovateľ, prekladateľ a rozprávkar Ľubomír Feldek. Na dnešnom stretnutí s médiami zároveň prezentovali knižku Princ a Večernica. „Ako pred rokom na napísanie hry, tak aj pred pár mesiacmi na jej prepísanie do prozaickej knižnej podoby ma vyzval riaditeľ divadla Juraj Ďurdiak. Kedysi totiž hral princa v českom filme režiséra Václava Vorlíčka a teraz – ako riaditeľ, ktorý musí myslieť nielen na kvalitu toho, čo ponúka javisko, ale aj na plné hľadisko a veril, že mu napíšem hru, ktorá zabezpečí oboje,“ dodal spisovateľ.