Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Hlavnú cenu festivalu Nová dráma získalo Slovenské komorné divadlo

Inscenácia Slovenského komorného divadla Martin vyhrala v roku 2012 Dosky. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Víťazná inscenácia prináša silné svedectvo o zložitej dobe prostredníctvom intímnych príbehov konkrétnych historických osobností v skvelých hereckých interpretáciách, hovorí Lucia Čarnecká.

Bratislava 19. mája (TASR) - Držiteľom hlavnej ceny festivalu Nová dráma/New Drama 2013 sa stalo Slovenské komorné divadlo v Martine za inscenáciu s názvom Sedem dní do pohrebu. Ocenenia odovzdali súťažiacim v sobotu (18. 5) v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave počas záverečného ceremoniálu. TASR o tom informovala Lucia Čarnecká z Divadelného ústavu.

"Inscenácia prináša silné svedectvo o zložitej dobe prostredníctvom intímnych príbehov konkrétnych historických osobností v skvelých hereckých interpretáciách," uviedla Čarnecká. Cenu bratislavského diváka získali Štúdio 12 – priestoru pre novú drámu a Divadlo TUŠ za inscenáciu 5chalanov.sk. Cenu študentskej poroty dostala hra Róberta Mankoveckého a Doda Gombára s názvom www.narodnycintorin.sk.

Počas záverečného ceremoniálu udelili aj ceny súťaže pôvodných dramatických textov divadelných hier v slovenskom a českom jazyku DRÁMA 2012. Prvé miesta súťaže dostali dva texty Tentazione Heleny Eliášovej a Autista Mariana Janika. Na druhom mieste sa umiestila hra Michala Baláža Spojené kráľovstvo. Tretie miesto porota neudelila. "Cenu Slovenského rozhlasu získal Vladimír Ragal za text Metro," uviedla Čarnecká.

Festival zorganizovali Divadelný ústav v spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom a Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava. Išlo už o deviaty ročník festivalu, na ktorom oceňujú inscenácie súčasnej drámy, ktoré mali premiéru v slovenských divadlách v uplynulom kalendárnom roku.