Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Do Noci múzeí a galérií 2013 sa zapojí viac ako 120 inštitúcií

Slovenský historik, spisovateľ a publicista Pavel Dvořák (uprostred) číta zo svojho pripravovaného rukopisu počas 7. ročníka celoeurópskeho projektu Noc literatúry 2013, 15. mája 2013 v Trenčíne. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Výška vstupného v jednotlivých inštitúciách je rôzna.

Bratislava 16. mája (TASR) - Zväz múzeí na Slovensku opäť organizuje podujatie Noc múzeí a galérií. Deviaty ročník je opäť súčasťou celoeurópskeho podujatia Nuit européen des musées, ktoré vyhlasuje francúzske Ministerstvo kultúry. Dvere slovenských múzeí a galérií budú v sobotu 18. mája otvorené pre všetkých návštevníkov do neskorých večerných a nočných hodín.

Na Slovensku sa do podujatia zapojí viac ako 120 múzeí a galérií. V hradoch, zámkoch, kaštieľoch, kúriách a iných múzejných a galerijných objektoch na návštevníkov čakajú výstavy, sprievodné podujatia, divadelné predstavenia, koncerty, moderované prehliadky, či návštevy netradičných miest, archívov a depozitárov. Podujatie pomáha verejnosti lepšie chápať význam múzeí a galérií pre našu spoločnosť a zároveň ponúka zaujímavú formu trávenia voľného času.

Otváracie hodiny sú vo väčšine múzeí a galérií v tento deň od 11.00 hod do 22.00 hod. Múzeá a galérie si však môžu otváracie hodiny upraviť, začať s podujatím skôr alebo mať otvorené až do polnoci.

Výška vstupného v jednotlivých inštitúciách je rôzna, v Bratislave však návštevníci majú po prvom navštívenom múzeu/galérii už vstup do ostatných bezplatný. Vyberú si tak inštitúciu, ktorú chcú podporiť, zaplatia v nej vstupné a so vstupenkou, ktorú v nej dostanú, budú mať bezplatný vstup v pokladniach ostatných zapojených múzeí a galérií v Bratislave.

Vstupenky z múzeí a galérií neslúžia len na preukázanie sa v ostatných inštitúciách, ale aj v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy. So vstupenkou z akéhokoľvek múzea, či galérie majú návštevníci bezplatné cestovanie na všetkých linkách bratislavskej MHD od 19-tej hodiny až do polnoci.

Múzeá a galérie si pripravili množstvo výstav a zaujímavých sprievodných podujatí. V Slovenskom národnom múzeu - Prírodovednom múzeu si návštevníci môžu vyskúšať ryžovanie zlata, odlievanie skamenelín, pozorovanie hviezd, navštíviť depozitár s múmiami, či spoznať živočíchy, ktoré sa živia cudzou krvou. V Slovenskej národnej galérii otvoria knižnicu Ex Libris a Letný pavilón. Stredoeurópsky dom fotografie pripravil Burzu fotokníh a prezentáciu knihy Premeny Slovenska.



Zapojili sa múzeá a galérie na celom Slovensku

Zapojili sa múzeá a galérie na celom Slovensku. V Bojniciach na vás čakajú duchovia, strašidlá a nočné prehliadky zámku. Na hrade Modrý Kameň niekoľko divadelných predstavení a na Spišskom hrade návštevníci stretnú legendárnych obyvateľov hradu – rytierov, hradné dámy i kuchárky. Uvidia, ako sa kúpala hradná pani a ako sa vymáhalo priznanie v hradnej mučiarni. Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici si pre návštevníkov v Tihányiovskom kaštieli pripravilo rozprávanie o najznámejšom bystrickom krokodílovi a pre najmenších aj zábavné tvorivé dielne. V Slovenskom technickom múzeu v Košiciach sa predvedú veteránske vozidlá, či vládna limuzína.

„Každým rokom je podujatie Noc múzeí a galérií bohatšie, zapája sa stále viac a viac inštitúcií. Podujatia sú každým rokom nové, iné, tvorivé, odhaľujú čaro múzejníckej práce. Návštevníkov je každým rokom viac a viac, čo nás veľmi teší,“ uviedla pre TASR Eva Ševčíková, členka predstavenstva Zväzu múzeí na Slovensku. Zároveň dodala, že „Bratislavská noc múzeí, Košická noc múzeí sú výnimočné, kde sa spoja inštitúcie. Z odborného pohľadu bude mimoriadne Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici, ktoré má časť objektov uzatvorených pre verejnosť, konkrétne Matejov dom, práve počas Nocí múzeí sa návštevník dozvie, prečo. V tomto objekte prebieha digitalizácia kultúrneho dedičstva a návštevník sa bude môcť pozrieť na tento proces."

Kompletný program všetkých zapojených múzeí a galérií na celom Slovensku vrátane otváracích hodín a vstupného je uvedený na webovej stránke nocmuzei.sk.