Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Noc divadiel spojí 16. novembra divadlá po celej Európe

Štátne divadlo Košice Foto: TASR/Milan Kapusta

Podľa Vladislavy Fekete sa s myšlienkou projektu stotožňuje aj na Slovensku stále viac divadiel a miest.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Nielen predstavenia, ale aj výnimočné zážitky prinesie Noc divadiel 2013. Štvrtý ročník projektu, ktorý 16. novembra spojí divadlá po celej Európe, láka divákov mottom Herci nespia! Príď sa presvedčiť. "Iniciátormi tohto podujatia boli naši kolegovia z Chorvátska z Divadla Dubrava v Záhrebe," uviedla dnes na tlačovej konferencii Vladislava Fekete, riaditeľka Divadelného ústavu, ktorý projekt koordinuje na Slovensku. "Prví, ktorí sa pridali, sme boli práve my zo Slovenska," poznamenala s tým, že v súčasnosti je do Európskej noci divadiel, ktorá sa koná vždy tretiu sobotu v mesiaci november, zapojených 11 krajín.

Podľa Vladislavy Fekete sa s myšlienkou projektu stotožňuje aj na Slovensku stále viac divadiel a miest. "Pribúdajú nielen profesionálne súbory, ale aj neprofesionálne, ktoré sa prezentujú veľmi zaujímavými produkciami, projektmi, workshopmi," dodala k aktuálnemu ročníku, na ktorom participuje 45 divadiel z 15 slovenských miest.

Noc divadiel odštartuje aj tento rok telemostom


Noc divadiel odštartuje aj tento rok telemostom v živom vysielaní Slovenského rozhlasu o 18.00 h. Spojí tak naživo divadlá po celom Slovensku a poslucháči si budú môcť užiť atmosféru z rôznych javísk naraz. Divadlá sa spoja presne o 19.00 h, keď vo všetkých naraz zaznie spoločný potlesk. Intenzívne sa do projektu môžu zapojiť aj diváci, a to hravou formou. Novinkou je celonočná fotodokumentácia, ktorú budú tvoriť fotografie divákov ochotných sa vyfotiť na akcii so sloganom Ani ja nespím! Fotografie budú zverejnené na webstránke Noci divadiel.

Projekt ponúkne milovníkom divadla komédiu, drámu, balet, súčasný tanec, muzikál, klasické inscenácie, rozprávky i tradičné marionetové divadlo. Okrem divadelných predstavení sa budú môcť diváci zapojiť do workshopov, uvidia ukážky tréningov klasického tanca, vypočujú si džez, ale aj ľudové piesne. Na programe sú tiež diskusie s tvorcami, objavovanie zákulisia a skrytých zákutí divadla, výstava divadelných plagátov, archívne videoprojekcie z predstavení či vyvolávanie fantóma divadla.



Bratislavská Nová scéna napríklad prispeje inscenáciou Vyhadzovači, ktorú uvedie v podaní štyroch mladých hercov v novootvorenom priestore Štúdia Olympia. Herec Peter Šimun z Divadla Astorka Korzo'90 a vedúci katedry herectva na Divadelnej fakulte VŠMU upozornil na dve prestavenia, ktorými sa súčasťou "Noci" stanú aj študenti. "Odznejú dve predstavenia - Každý má svojho Afričana o 18.00 a o 23.00 h bude pripravovaná premiéra Revízora," doplnil Šimun s tým, že jeho domovské divadlo uvedie v rámci projektu tragikomédiu Tolstoj a peniaze.



Štátna opera v Banskej Bystrici pripravila interaktívne podujatie Čilli tanečná noc. Slovenské komorné divadlo Martin chce prilákať aj prvonávštevníkov. Rodičov a deti pozýva do svojich priestorov už o 14.00 h. Okrem detského predstavenia v podaní hosťujúceho súboru Harry Theater z Banskej Bystrice ponúkne úspešný projekt www.narodnycintorin.sk a projekciu filmu Smíchov pláče, Brooklyn spí. Žilinské Mestské divadlo uvedie divadelnú talkshow Vitajte doma s Milanom Kňažkom. Zákulisie novej inscenácie Zimná cesta, ktorá mala nedávno premiéru, predstavia jej tvorcovia v rámci neformálneho stretnutia v divadelnej kaviarni. Ďalšie informácie o programe nájdu záujemcovia na www.nocdivadiel.sk.