Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V Nitre uvedú premiéru inscenácie Farma zvierat

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Režisér Peter Chmela spolu s umeleckým súborom v hre vyrozprávajú príbeh o tom, ako sa zvieratá rozhodnú z farmy vyhnať ľudí, ktorých považujú za svojich tyranov a zotročovateľov.

Nitra 13. októbra (TASR) – Staré divadlo Karola Spišáka (SDKS) v Nitre dnes uvedie premiéru hry Farma zvierat. Inscenácia je adaptáciou známeho románu Georga Orwella Zvieracia farma, ktorú zdramatizoval Guy Masterson.

Režisér Peter Chmela spolu s umeleckým súborom SDKS v hre vyrozprávajú príbeh o tom, ako sa zvieratá rozhodnú z farmy vyhnať ľudí, ktorých považujú za svojich tyranov a zotročovateľov. Ich jediným cieľom je žiť a pracovať na farme, ktorá by patrila iba im. Riadia sa pritom zásadou, že všetky zvieratá sú si rovné.

Postupne sa však i zvieratá začnú rozdeľovať do spoločenských tried a vzniká rebríček, v ktorom niekto musí byť hore a niekto dole. "Zvieracia revolúcia končí fiaskom. Niektoré zvieratá žijú a pracujú ešte v horších podmienkach ako kedysi. Tragédiou príbehu je to, že zvieratá, si svoju prehru nepriznávajú a možno ani neuvedomujú. A to aj napriek tomu, že už nevidia rozdiel medzi človekom a ich novým vodcom, prasaťom," hovoria o inscenácie jej tvorcovia.