Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Kultúra

Nickyho rodina bodovala na festivale stredoeurópskeho filmu v Mediaši

Režisér filmu Nickyho rodina - Matej Mináč. Foto: TASR/Michal Svítok

Film Nickyho rodina režiséra Mateja Mináča získal v súťaži najlepších stredoeurópskych filmov cenu za najlepšiu réžiu.

Bratislava 7. septembra (TASR) - V transylvánskom Mediaši sa vo štvrtok (6.9.) skončil 2. ročník Festivalu stredoeurópskeho filmu. Na podujatí, ktorého organizátorom je významný rumunský režisér Radu Gabrea, zabodovala aj snímka zo Slovenska. Film Nickyho rodina režiséra Mateja Mináča získal v súťaži najlepších stredoeurópskych filmov cenu za najlepšiu réžiu.

"Je to v poradí už 25. ocenenie pre Nickyho rodinu v medzinárodnom kontexte," povedala pre TASR Iveta Pospíšilová z Trigon Production. Ako ďalej uviedla, festivalová porota ocenila "mimoriadne inšpiratívnu filmovú reč", v ktorej sa spája "využitie faktografických dokumentov s veľmi osobným charakterizovaním jednotlivých postáv".

"Je to skvelá správa pre náš film a potvrdzuje nielen silný príbeh, ale aj filmárske kvality, čo nás mimoriadne teší," komentoval ocenenie Matej Mináč.

Hlavnú cenu festivalu získal poľský film Róza (2011) režiséra Wojciecha Smarzowského. Tohtoročná prehliadka v Mediaši predstavila v šiestich sekciách 48 filmov siedmich krajín.