Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Zomrel nemecký skladateľ, textár a spevák Gunter Gabriel

Gunter Gabriel. Foto: wikipedia.org

Umelec si 10. júna pri páde zo schodov privodil trojnásobnú fraktúru prvého krčného stavca a v uplynulých dňoch sa v Hannoveri podrobil trom operáciám.

Hannover 22. júna (TASR) - Nemecká hviezda country hudby, skladateľ, textár a spevák Gunter Gabriel zomrel dnes predpoludním v nemocnici v Hannoveri vo veku 75 rokov.

Umelec si 10. júna pri páde zo schodov privodil trojnásobnú fraktúru prvého krčného stavca a v uplynulých dňoch sa v Hannoveri podrobil trom operáciám. Jeho srdce dnes predpoludním nevydržalo záťaž a zastavilo sa, informovalo internetové vydanie denníka Bild s odvolaním sa na Gabrielovu agentúru.

Rodák z vestfálskeho Bünde, vlastným menom Günter Caspelherr, sa po vyskúšaní rôznych pracovných možností a ukončení štúdia maturitou začal naplno venovať hudbe.

Spevák, ktorý však bol aj skladateľom, textárom, producentom, dabingovým hercom a televíznym moderátorom, skomponoval viacero hitov pre svojich renomovaných kolegov vrátane Petra Alexandra, Wencke Myhreovej, Juliane Werdingovej či Franka Zandera. Osobne interpretoval úspešne množstvo amerických country songov s nemeckými textami.

Od roku 1993 bol členom Nemeckej siene slávy country hudby, o deväť rokov neskôr nahral v nahrávacom štúdiu Johnnyho Casha album s nahrávkami songov tohto velikána americkej country s nemeckými textami.

Muž, ktorý prešiel v živote rôznymi kontroverznými fázami vrátane bankrotu, alkoholovej závislosti a domáceho násilia, žil 20 rokov na bývalej východonemeckej lodi kotviacej v Hamburgu.