Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Blúdiacim Holanďanom sa začal 102. ročník wagnerovských slávností

Socha svetoznámeho nemeckého hudobného skladateľa Richarda Wagnera stojí v záhrade pred začiatkom 102. ročníka wagnerovských slávností v Bayreuthe Foto: TASR/AP

Úvodný deň festivalovej prehliadky, ktorá potrvá do 28. augusta, patrí už tradične prominentných návštevníkom z politickej, ekonomickej, spoločenskej a kultúrnej sféry.

Bayreuth 25. júla (TASR) - Inscenáciou opery Blúdiaci Holanďan v réžii Jana Philippa Glogera pod taktovkou Christiana Thielemanna z roku 2012 sa dnes v Bayreuthe, rodisku svetoznámeho nemeckého hudobného skladateľa Richarda Wagnera a autora spomínaného diela, začal už 102. ročník wagnerovských slávností.

Úvodný deň festivalovej prehliadky, ktorá potrvá do 28. augusta, patrí už tradične prominentných návštevníkom z politickej, ekonomickej, spoločenskej a kultúrnej sféry.

Otvorenie prehliadky vo Wagnerovom rodisku si dnes nenechali ujsť ani nemecký prezident Joachim Gauck s partnerkou Danielou Schadtovou a kancelárka Angela Merkelová s manželom Joachimom Sauerom. Prišlo aj viacero členov jej vlády, vrátane vicekancelára a ministra hospodárstva Philippa Röslera či šéfa nemeckej diplomacie Guida Westerwelleho.

V jubilejnom roku, v ktorom si nielen v Nemecku pripomínajú 200. výročie narodenia Richarda Wagnera, bude hlavná pozornosť z umeleckého hľadiska upriamená na novú podobu jeho kľúčového štvordielneho operného cyklu Prsteň Nibelungov v réžii Franka Castorffa a pod taktovkou Kirilla Petrenka. Jej prvá časť Zlato Rýna figuruje v programe festivalu už v piatok, ďalšie časti Valkýra, Siegfried a Súmrak bohov budú nasledovať uvedú v premiére po tri ďalšie večery.