Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

VIDEO: Nemecké menšiny sa predstavujú výstavou v Bratislave

Snímka z otvorenia výstavy V dvoch svetoch. 25 nemeckých príbehov v Bratislave 9. augusta 2018. Foto: TASR - Dano Veselský

Okrem textov si môže návštevník prezrieť mapy, grafy, historické dokumenty, ale aj knihy, časopisy a videá s možnosťou voľby.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Múzeum kultúry karpatských Nemcov Slovenského národného múzea (SNM) v bratislavskom pavilóne Podhradie sprístupnilo expozíciu s názvom V dvoch svetoch. 25 nemeckých príbehov.

"Je to výstavný projekt nemeckých menšín o nemeckých menšinách. V krajinách strednej a východnej Európy i v následníckych štátoch Sovietskeho zväzu v súčasnosti žije asi jeden a pol milióna príslušníkov nemeckej menšiny. V minulosti menšiny vznikli z dôsledku nemeckého osídľovania východných oblastí Európy, cielených vysťahovaleckých pohybov, zmenou hraníc a odsunmi najmä po oboch svetových vojnách v 20. storočí. Ľudí žijúcich v zahraničí ovplyvňuje niekoľko kultúr a jazykov. Ich individuálna a kolektívna identita je formovaná sociálnym prostredím, výmenou s majoritnou spoločnosťou a možnosťami rastu vlastnej skupiny," na štvrtkovom otvorení výstavy povedal riaditeľ Múzea kultúry karpatských Nemcov Ondrej Pöss za prítomnosti nemeckého veľvyslanca na Slovensku Joachima Bleickera.

Prostredníctvom šiestich interaktívnych boxov a ďalších panelov expozícia na druhom poschodí pavilónu oboznamuje návštevníkov s témami umenie, média, mládež a jej aktivity, existencia tradícií, udržiavanie nemeckého jazyka a náboženstvo. Prezentuje nemecké menšiny rôznych regiónov a spracováva ich spoločné znaky a rozdiely. Poskytuje informácie o dejinách osídlenia a predstavuje činnosť menšinových zväzov. Okrem textov sú tam mapy, grafy, historické dokumenty, ale aj knihy, časopisy a videá s možnosťou voľby.



Návštevník sa dozvie, že najväčšia nemecká menšina, asi polmiliónová, je v Rusku, najmä na Sibíri. Sú združení vo vyše 550 spolkoch a inštitúciách. Na Slovensku žije okolo 12.000 Nemcov, ktorí si v roku 1990 založili spomínaný spolok, v ňom je organizovaných asi 4800 členov v 32 miestnych skupinách.

Nemecká identita ako menšina je mysliteľná len v kultúrnej a politickej interakcii s príslušnou väčšinovou spoločnosťou. Historicky sa vyvíjala najviac pod politickým tlakom a cenzúrou. Od politického obratu v rokoch 1989–1990 je pozícia nemeckých menšín stabilná. K tomu prispela politika spolkovej vlády na podporu Nemcov aj nová otvorenosť krajín pôvodu voči menšinám. V súčasnosti príslušnosť k menšine v mnohých štátoch určuje slobodný, novou európskou perspektívou ovplyvnený pocit identity a spolupatričnosti k národu.

Zhotoviteľom výstavného projektu je pracovná skupina nemeckých menšín (AGDM) vo Federalistickej únii európskych národností (FUEN). Vznikol s podporou ministerstva vnútra Spolkovej republiky Nemecko a od prvej slávnostnej prezentácie v Berlíne (jeseň 2017) bol predstavený v niekoľkých európskych krajinách. V Bratislave potrvá do 2. septembra, potom sa projekt presúva do Poľska.