Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Návštevníkov DOD v SND čakajú aj televízne spomienky na L. Chudíka

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Popri Ladislavovi Chudíkovi si pripomenú umenie ďalších veľkých slovenských hercov - Karola Machatu, Júliusa Pántika, Gustáva Valacha a Evy Krížikovej.


Bratislava 7. septembra (TASR) - Deň otvorených dverí (DOD) v novej budove Slovenského národného divadla (SND) v sobotu 12. septembra obohatí aj Kino SND. Návštevníci podujatia si v Modrom salóne budú môcť pozrieť umelecké kreácie Ladislava Chudíka, ktorý nás opustil na konci uplynulej sezóny.

"Staval duchovný chrám slovenského divadla, ale aj rozhlasu, filmu a televízie. Za sedem desaťročí pôsobenia v SND stvárnil vyše 130 postáv, rozdával v nich múdrosť a jedinečnosť, ktorá bola spätá s ním tak, ako on bol spätý so SND," uvádza sa v pozvánke na podujatie. "Mnoho z divadelných inscenácií, v ktorých účinkoval Ladislav Chudík, nasnímala Slovenská televízia. So súhlasom RTVS vám priblížime tri z pamätných inscenácií SND v televíznej podobe."

Od 12.30 h si diváci môžu zaspomínať na skvelú "partiu" hercov v komédii Stará dobrá kapela z roku 1984. Popri Ladislavovi Chudíkovi si pripomenú umenie ďalších veľkých slovenských hercov - Karola Machatu, Júliusa Pántika, Gustáva Valacha a Evy Krížikovej.

Ladislav Chudík bol majstrom stvárnenia tragických postáv, napríklad Shakespearovských drám, spontánne a s príslovečnou noblesou sa vedel uvoľniť a strhnúť svojich "spoluhráčov" k figliarskym kúskom, ako to dokázal aj v úlohe fiškála v Goldoniho komédii Sluha dvoch pánov z roku 1975. Vynikajúco mu sekundovali Martin Gregor, Michal Dočolomanský, Dušan Jamrich, Oldo Hlaváček, Juraj Slezáček, Dušan Tarageľ, ako aj Zuzana Kocúriková a ďalší.

Legendárnou sa stala inscenácia komédie Neila Simona Zlatí chlapci. Na vtedajšej Malej scéne Činohry SND bola na repertoári od novembra 1974 do októbra 1980 a zaznamenala 205 repríz. Na každom predstavení vyvolávali hlavní predstavitelia Ladislav Chudík a Martin Gregor svojím výkonom a replikami salvy smiechu a burácajúci potlesk. Zažiť podobnú atmosféru môžu i návštevníci Kina SND v rámci DOD v Modrom salóne od 12.30 do 16.00 h.

TASR informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.