Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Najviac európskych cien MTV získali Justin Bieber a Taylor Swift

Justin Bieber Foto: TASR/AP

Americká country speváčka Taylor Swift, bola nielen označená za najlepšie vyzerajúcu hviezdu, ale vyhrala aj v kategórii najlepšia speváčka a najlepšie živé vystúpenie.

Frankfurt 12. novembra (TASR) - Taylor Swift a Justin Bieber si obaja v nedeľu odniesli po tri sošky z odovzdávania cien MTV Europe Music Awards (EMA), ktoré je jedným z najvýznamnejších popových podujatí roka konajúcich sa mimo Spojených štátov - tento rok v nemeckom Frankfurte.

Taylor Swift
Foto: TASR/AP
Americká country speváčka Taylor Swift, bola nielen označená za najlepšie vyzerajúcu hviezdu, ale vyhrala aj v kategórii najlepšia speváčka a najlepšie živé vystúpenie.

Mladý idol Justina Biebera vyhlásili spevákom roka, najlepším popovým interpretom a vyhral aj v kategórii "Best World Stage".

Juhokórejčan PSY, ktorý svojou piesňou "Gangnam Style" vyvolal medzinárodný tanečný ošiaľ, odišiel z pódia s ocenením za najlepší videoklip. Cenu si prišiel prevziať v trblietavom saku a jemu typickým tanečným krokom, ktorý pripomína jazdu na koni. Keď roztancoval 7000 fanúšikov populárnej hudby, stal sa zároveň prvým spomedzi svojich krajanov, ktorý kedy vystúpil na EMA.

"Je to prekrásne. Je to úplne po prvý raz, čo som sa ako ázijský hudobník, ako kórejský hudobník, mohol zúčastniť tohto podujatia, vystúpiť na ňom, či byť nominovaný," povedal PSY s prísľubom, že jeho ďalší album bude obsahovať viac piesní v angličtine.

Jeho hit v kórejskom jazyku, ktorý vyšiel v júli tohto roka, bol na stránke YouTube prehraný viac ako 670 miliónov krát a na sociálnej sieti Facebook získal rekordných 4.9 miliónov "lajkov".

Kanaďanka Carly Rae Jepsen, ktorá sa preslávila chytľavou melódiou hitu "Call Me Maybe" tiež neobišla naprázdno. Získala cenu za najlepšiu pieseň, ako aj výhru v kategórii "Best Push", ktorá je určená pre mladé nádejné objavy.

Bez ceny tentoraz zostala R&B stálica Rihanna, ktorá síce viedla v počte nominácií, ale nepremenila ani jednu zo svojich šiestich šancí.

Medzi ocenenými nechýbala Nicki Minaj ako najlepšia hip-hopová interpretka a skupina Linking Park ocenená v kategórii rockerov. V elektronickej hudbe získal prvenstvo DJ a hudobný producent David Guetta, zatiaľ čo v kategórii alternatívnejšej hudby prerazila Lana Del Rey.

MTV si počas večera uctilo zosnulú speváčku Whitney Houston, ktorej udelilo cenu s názvom "Global Icon" (Svetová ikona). Whitney, ktorú vo februári našli mŕtvu v jej hotelovej izbe v Beverly Hills, sa stala treťou držiteľkou tohto titulu - po spevákovi Bon Jovi a skupine Queen. "Budeme ťa navždy milovať. Navždy!" odkázala speváčka Alicia Keys pri oznamovaní ocenenia.

Foto: TASR/AP
Hudobná stanica si pre nedeľný megakoncert organizovaný v historickej Festhalle, zvolila tému manéže a cirkusu. Podujatie otvorila speváčka Rita Ora so svojou piesňou "R.I.P." a príchodom v obrovskej vtáčej klietke. Taylor Swift vyskočila z kúzelnej škatule a podľa toho, čo povedala novinárom, si predstavenie skutočne užila. "Všetci tí cirkusoví akrobati... Bola to veľká zábava!"

Okrem už spomínaných spevákov sa na pódiu predviedla aj 14-násobná držiteľka ceny Grammy Alicia Keys, skupina the Killers a skupina No Doubt, ktorá sa po rokoch opäť vrátila na scénu.

Napriek tomu, že cena sa odovzdáva za výsledky na európskom kontinente, drvivá väčšina interpretov spravidla pochádza zo Severnej Ameriky. Rok 2012 v tomto ohľade nebol výnimkou.

Minuloročné odovzdávanie cien v Belfaste pritiahlo pozornosť 23 miliónov divákov na rôznych platformách. Tohtoročné nominácie vykázali spolu rekordných 184 miliónov hlasovaní, ktoré rozhodli o výhercoch prostredníctvom internetu a mobilných aplikácií.