Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Na scénu košického Štátneho divadla sa vracia balet o Štefánikovi

Na archívnej snímke budova Štátneho divadla v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

Tvorcovia sľubujú divákom, že zažijú silné emócie.

Košice 13. marca (TASR) – Tanečné divadlo o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi z dielne režiséra a choreografa Ondreja Šotha uvedú v polovici marca v Košiciach. Balet sa vráti na javisko Štátneho divadla po desiatich rokoch, ale v novej podobe. Premiéra je súčasťou osláv Roka Milana Rastilava Štefánika. V máji tohto roka uplynie od jeho tragickej smrti 100 rokov.

"Sme radi, že sme mohli refrešnúť hru, ktorú sme hrali pred desiatimi rokmi. Diváci sa majú na čo tešiť," uviedol dnes košický riaditeľ baletu Andrii Sukhanov. Zdôraznil, že Štefánik je veľkou osobnosťou, zabudnutou a nedocenenou.

Keď tvorcovia uviedli v roku 2009 prvú inscenáciu o tomto diplomatovi, politikovi, astronómovi, vojenskom letcovi a brigádnom generálovi ozbrojených síl Francúzska, bola vôbec prvou v slovenských divadlách. Režisér Ondrej Šoth za ňu vtedy získal ocenenie Krištáľové krídlo.

"Je to krásne urobiť takýto titul o obrovskom človeku," komentoval pre TASR Šoth. Štefánik je podľa neho obrovskou osobnosťou hrdosti, štátnosti, diplomatickosti a identity veľkého európskeho domu s európskym srdcom. Šotha v roku 2009 pri príprave inšpirovali poznatky z kníh, múzeí, ale aj francúzske archívy. "Po desiatich rokoch je aj môj pohľad iný a tak bude mať aj nový Štefánik inú tvár."

Tvorcovia sľubujú divákom, že zažijú silné emócie. "Inscenácia je nesmierne emotívny príbeh jedného človeka. Divák uvidí našu interpretáciu života, ale predovšetkým uvidí veľmi silný ľudský príbeh plný vzťahov, otáznikov, plný pochybností, plný bolesti," vysvetlila scenáristka Zuzana Mistríková. Sila a charakter Štefánika sú podľa nej také silné, že pre neho v živote nie je nič prekážkou. Zdôraznila, že Štefánik sa počas svojho života stal rovnocenným partnerom s najmocnejšími ľuďmi sveta vo veľmi dôležitých rozhodnutiach.

Balet prevedie divákov celým jeho životom. V role sa predstaví päť tanečníkov – predstaviteľov Štefánika. Pre jedného z nich, Mareka Šarišského, bola rola od začiatku veľká česť. "Dozvedel som sa o Štefánikovi veľmi veľa vecí, ktoré som doteraz o ňom nevedel. A to, čo urobil a akým bol človekom, je pre mňa veľkou inšpiráciou a motiváciou," vyznal sa pre TASR.

Choreografiu pripravili okrem Šotha Maksym Sklyar a Marek Šarišský, scénu vytvoril Juraj Fábry a kostýmy Andrii Sukhanov. Súčasťou multimediálneho projektu bude aj film Pavla Barabáša v Šothovej réžii.