Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Na Bratislavskom hrade vystavuje R. Schuster zimné útvary Južného pólu

Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea (SNM) Rastislava Púdelku sú Schusterove výstavy v SNM pútavé a veľmi navštevované.

Bratislava 28. novembra (TASR) – Deň na Južnom póle je ďalší uzavretý cestovateľský projekt bývalého prezidenta SR Rudolfa Schustera.

Svoje poznatky z cesty v januári 2009 prezentoval na dnešnej tlačovej konferencii v Hudobnej sieni Bratislavského hradu. Obrazové a textové poznatky z atraktívnej oblasti predstavil na výstave a v 240-stranovej knihe.

"Nič nepridávam a neuberám. Skutočne som na Južnom póle strávil jeden deň, ráno som prišiel a večer odletel na Antarktídu. Iní tam majú tri dni aklimatizácie a ja som za deň stihol filmovať a fotografovať," povedal vášnivý cestovateľ. Zároveň sa priznal, že vďaka bývalému americkému prezidentovi Georgovi W. Bushovi navštívil miesta, kde turisti nemajú prístup. Navyše v deň svojich 75. narodenín.

"Bol som protekčný návštevník, samozrejme, musel som podstúpiť zdravotné testy, najmä keď sa na vedeckej stanici McMurdo dozvedeli, koľko mám rokov. Nakoniec mi všeličo umožnili, aj fotenie z kabíny pilota. Štvrtého januára som bol na Antarktíde a piateho už na Južnom póle. Tam na vedeckej stanici sa skúmajú najzaujímavejšie veci v čistom ľade. Je tam okno do vesmíru, bolo to pre mňa poučné. Je tam 2830 metrov hrubý ľadovec, ktorý sa veľmi pomaly posúva. Okolo Antarktídy sa odohrávajú najväčšie zmeny na zemeguli. Doniesol som si dve vzorky čistého vzduchu," rozhovoril sa Rudolf Schuster.

Podľa neho na tejto najväčšej americkej stanici pracuje 250 vedcov z celého sveta na ľadovcových poliach starovekej polárnej púšte v Suchých údoliach, kde napríklad testovali stroj, ktorý teraz robí výskum na Marse. "V januári tam bolo leto, mínus desať stupňov, ale veľmi suchý vzduch. Za deň som vypil štyri litre vody, prvýkrát v živote," pridal novú skúsenosť.



Podľa generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea (SNM) Rastislava Púdelku sú Schusterove výstavy v SNM pútavé a veľmi navštevované. Predchádzajúce boli v Prírodovednom múzeu SNM aj preto, že sú cestopisné a veľa o prírode. "Nová je na hrade i z toho dôvodu, že tu máme viac výstav v rámci festivalu Mesiac fotografie," zdôvodnil Púdelka.

Takmer 50 veľkorozmerných fotografií približuje spomínanú atraktívnu cestu po snehu a ľade. Vybral ich autor výstavy Ľudovít Petránsky. "Nielen pre mládež je to pútavé zo zemepisného hľadiska, ale aj pre celkové poznanie takýchto, pre verejnosť neprístupných miest. Fotografie majú kvalitu svojou štruktúrou a kompozíciou," zhodnotil výstavu Petránsky.

Návštevník spozná zamrznuté more z vtáčej perspektívy, detailnú štruktúru ľadu, ľadový čínsky múr, ľadovú raketovú základňu, ľadovcový jazyk a iné biele zimné prírodné útvary. "Iba na jednej fotografii je vedecká stanica, kurátor mi ich neumožnil viac vystaviť," posťažoval sa fotograf.

Výstava potrvá do 31. decembra.