Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Michal Viewegh prezentoval v Bratislave novú knihu Muž a žena

Na snímke český spisovateľ Michal Viewegh počas uvedenia publikácie s názvom Muž a žena 25. apríla 2018 v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian

Bratislava 25. apríla (TASR) - Najznámejší český spisovateľ Michal Viewegh prezentoval v stredu v Bratislave svoju novú knihu Muž a žena. Autor, ktorý má na konte viac ako milión predaných kníh, sa v dvoch novelách vracia k tomu, čo jeho čitatelia oceňujú najviac - k humoru a irónii. V rozhovore pre TASR potvrdil, že je "z najhoršieho už dávno vonku", čo sa odrazilo aj v knižnej novinke.

"Tesne po zdravotnej príhode som bol schopný napísať len uplakaný denníček pacienta, ale pre mňa to malo významnú terapeutickú hodnotu. Tým, že som sa donútil napísať pár riadkov denne, cvičil som pamäť, udržoval som sa vo forme, písanie sa mi vďaka tomu úplne nevzdialilo," priznal autor, ktorý v novinke ponúka čitateľom vtipné nahliadnutie nielen na mužsko-ženské vzťahy. "Bolo načase, aby som od tých temných príbehov prešiel k niečomu trošku možno aj zábavnejšiemu, pokiaľ sa to podarilo, som rád."

V novele Family Frost rozpráva Viewegh príbeh skrachovaného majiteľa reštaurácie, ktorý si na truc prenajme mraziarenský voz známej firmy a začne sa živiť ako vodič. V priebehu niekoľkých dní sa jeho zbabraný život dostáva do špirály udalostí, ktoré sa končia až na svadbe jeho bývalej manželky (tá si berie jeho bývalého spoločníka). Vincent sa stretáva aj s otcom, ktorého nikdy nepoznal a ich stretnutie sa vyvinie nečakaným spôsobom. "Životný pád som si prežil, takže aj táto próza je čiastočne autobiografická, moje alter ego je ten majiteľ reštaurácie, i ten rozchod s kamarátom som si nedávno zažil, vedel som teda o čom píšem," poznamenal najpredávanejší český románopisec.

V druhej novele Čarodejka z Křemelky sa pohráva s mierne fantastickým námetom. Krásna Dominika má celý život smolu a svoju príťažlivosť považuje skôr za prekliatie. Za svoj dar naopak považuje schopnosť čítať ľudské myšlienky. Ako však starne a prechádza množstvom vzťahov, začína aj túto svoju schopnosť vnímať ako nevýhodu - až do momentu, kedy stretne vo vlaku známeho spisovateľa a zamiluje sa do neho. Otázka znie, či sa dá žiť so ženou, ktorá presne vie, čo si muž myslí... "Je to pre mňa výnimočná záležitosť, nikdy som nepísal fantasy, toto je môj prvý a možno posledný pokus o fantasy," konštatoval Viewegh s tým, že ho pri písaní tejto novely bavilo napríklad predstavovať si, ako by to vyzeralo, keby ho dievčina, s ktorou bol kedysi v kaviarni, kde jej rozprával o literatúre, ale dívajúc sa jej pritom do výstrihu a v hlave s úplne inými myšlienkami, bola schopná "prekuknúť". "Taká je väčšina chlapov, niečo iné na schôdzke s pekným dievčaťom hovoríme, na niečo iné myslíme. Je to o tom bežnom, ospravedlniteľnom mužskom pokrytectve, ktoré je vlastne aj srandovné," doplnil spisovateľ, ktorého knihy boli preložené do 17 jazykov a dočkali sa tiež filmových a divadelných spracovaní.

Na filmový scenár by sa podľa Viewegha mohla premeniť aj novela Family Frost, vie si ju predstaviť ako žáner roadmovie: "Hrdina ide spoznať svojho nikdy nepoznaného otca, otec - básnik zomrie počas svojho autorského čítania a potom ho späť vezú v mraziarenskom voze. Myslím si, že na čiernu komédiu to má potenciál, ale je to otázka na môjho kamaráta, filmového producenta Ruda Biermanna. Včera knihu dostal, uvidíme, čo na to povie," uzavrel.

Séria dvoch noviel vyšla v Česku 3. apríla vo vydavateľstve Ikar a na slovenský trh sa dostáva v týchto dňoch.