Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zverejnili nominácie na hudobnú cenu Mercury Prize

David Bowie je podľa stávkových kancelárií favoritom na víťazstvo Foto: TASR/AP

Hudobná verejnosť dávala veľké šance na tohtoročné víťazstvo skupine London Grammar za jej album If You Wait, titul však nezískal nomináciu.

Londýn 13. septembra (TASR) - Nezávislá porota oznámila mená 12 kandidátov na tohtoročné hudobné ocenenie Mercury Prize, ktoré sa udeľuje britským alebo írskym interpretom za najlepší album vydaný za uplynulý aktuálny rok. Informovalo o tom vo štvrtok internetové vydanie denníka New Musical Express.

Na pestrom zozname nominovaných sa nachádza mladý začínajúci pesničkár Jake Bugg i 66-ročná rocková ikona David Bowie, ktorý je podľa stávkových kancelárií favoritom na víťazstvo. Uchádza sa oň so svojím albumom The Next Day, jeho prvým za uplynulých desať rokov. Ďalšími sólovými interpretmi sú Laura Marlingová, James Blake, Jon Hopkins a Laura Mvulová.

Zoznam nominovaných albumov:

Arctic Monkeys - AM David Bowie - The Next Day Disclosure - Settle Foals - Holy Fire James Blake - Overgrown Jake Bugg - Jake Bugg Jon Hopkins - Immunity Laura Marlingová - Once I Was an Eagle Laura Mvulová - Sing to the Moon Rudimental - Home Savages - Silence Yourself Villagers - Awayland
Spomedzi kapiel sa o cenu uchádzajú formácie Disclosure, Arctic Monkeys, Rudimental, Savages, Foals a Villagers. S prestížnym ocenením, ktoré zvyčajne spôsobí zvýšenie predaja toho-ktorého albumu, je spojená aj finančná odmena vo výške 20.000 libier. Víťaz bude známy 30. októbra na slávnostnom podujatí v Londýne.

Zo súčasných kandidátov už boli v minulosti na cenu Mercury Prize nominovaní Arctic Monkeys, Laura Marlingová, David Bowie, Foals, Villagers, James Blake a Jon Hopkins. Hudobná verejnosť dávala veľké šance na tohtoročné víťazstvo skupine London Grammar za jej album If You Wait, titul však nezískal nomináciu.