Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Medzinárodný deň hudby je pre všetkých jej milovníkov

Yehudi Menuhin Foto: TASR/AP

Želaním Menuhina pri zakladaní Medzinárodného dňa hudby bolo, aby sa stal prostriedkom na napĺňanie hudobných aktivít.

Paríž 1. októbra (TASR) - Skladatelia, interpreti aj priaznivci hudby majú 1. októbra opäť príležitosť na radosť - môžu osláviť Medzinárodný deň hudby.

Pri jeho základoch stál lord Yehudi Menuhin (1916-1999), ktorý ako predseda Medzinárodnej rady hudby (IMC) navrhol, aby sa zaviedol a pravidelne pripomínal. Prvý Medzinárodný deň hudby sa konal 1. októbra 1975, v roku 2012 milovníci hudby oslávia jeho 37. výročie. Sir Yehudi Menuhin bol predsedom IMC v rokoch 1969-1975.

Išlo o konkrétnu odpoveď na list, ktorý Yehudi Menuhin ako predseda a Boris Yarustowski ako podpredseda IMC napísali všetkým členom IMC, aby sa v súlade s rezolúciou Valného zhromaždenia organizácie z roku 1973 uskutočnil prvý Medzinárodný deň hudby.

Yehudi Menuhin
Huslista a dirigent Yehudi Menuhin patril medzi významné postavy hudby a mieru 20. storočia. Narodil sa v roku 1916 v New Yorku v rodine židovských prisťahovalcov z Ruska. Jeho výnimočné hudobné nadanie si všimol britský skladateľ Eward Elgar, ktorý viedol jeho prvé kroky. Už ako sedemročný debutovým vystúpením - podaním Mendelssohnovho husľového koncertu - nadchol 9000 návštevníkov koncertnej siene v San Francisku. Hrával s poprednými dirigentmi a orchestrami. Zomrel vo veku 82 rokov 11. marca 1999 v berlínskej nemocnici na zlyhanie srdca.
Želaním Menuhina pri zakladaní Medzinárodného dňa hudby bolo, aby sa stal prostriedkom na napĺňanie hudobných aktivít. Zároveň mu išlo o to, aby sa 1. októbra uplatňovali ideály UNESCO v oblasti mieru a priateľstva medzi národmi, rozvíjali kultúrne vzťahy medzi nimi, vymieňali sa skúsenosti a vzájomne vyzdvihovali estetické hodnoty. Skladatelia, interpreti a muzikológovia majú v tento deň osobitne hovoriť o dôležitosti hudby a o jej mieste v modernom živote.

Prvý októbrový deň je vhodný aj na výstavy hudobných nástrojov, platní, plagátov, obrazov, karikatúr a fotografií na tému hudby. Za užitočné Menuhin pokladal, aby rozhlasové a televízne stanice zaradili do programov vysielanie koncertov, rozhovorov, diskusií s významnými osobnosťami hudobného života, ale aj s inými umelcami, napríklad spisovateľmi či maliarmi, ktorí milujú hudbu.


Medzinárodná rada hudby vznikla v roku 1949 na žiadosť generálneho riaditeľa UNESCO s tým, aby dostával rady v oblasti hudby. IMC so sídlom v Paríži funguje ako nezávislá medzinárodná mimovládna organizácia udržiavajúca formálne asociačné vzťahy s UNESCO. IMC podporuje 76 národných výborov a 34 medzinárodných a regionálnych organizácií, 35 individuálnych a čestných členov vybratých spomedzi najvýznamnejších odborníkov - muzikológov, hudobných vychovávateľov, umelcov, skladateľov s medzinárodnou povesťou.

Zdroj: www.imc-cim.org, www.evene.fr