Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Ceny Literárneho fondu získali aj R. Kvasňovský a M. Svítok z TASR

Na snímke fotoreportér TASR Michal Svítok (vľavo) si prebral cenu v kategórii novinárska fotografia za sériu fotografií Za Zlatom a šéf domácej redakcie TASR Richard Kvasňovský (vpravo) si prebral prémiu v kategórii publicistika - tlač, internetové médiá na odovzdávaní Výročných cien Literárneho fondu za novinársku tvorbu v roku 2016, 26. apríla 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Literárny fond ocenil najkvalitnejšiu novinársku tvorbu v roku 2016. Do súťaže sa prihlásilo 117 súťažiacich s 251 príspevkami z oblasti spravodajstva, publicistiky a novinárskej fotografie.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Literárny fond (LF) dnes v Bratislave ocenil najkvalitnejšiu novinársku tvorbu v roku 2016. Do súťaže o jeho Výročnú cenu, ktorú vyhlasuje Výbor Sekcie pre žurnalistiku a novinársku fotografiu, sa prihlásilo 117 súťažiacich s 251 príspevkami z oblasti spravodajstva, publicistiky a novinárskej fotografie.

Výročnú cenu v kategórii publicistika získali Adam Valček, Martina Raábová, Tom Nicholson (denník Sme), Janka Bleyová, Marcel Hanáček (RTVS, Slovenský rozhlas) a Gabriela Pirošková (RTVS). V kategórii spravodajstvo dostal toto ocenenie Braňo Závodský (Rádio Expres) a Marek Vnenčák (TV Markíza). V kategórii novinárska fotografia získal cenu Michal Svítok z Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) za sériu fotografií Za zlatom, zobrazujúcich nášho najlepšieho olympionika, zlatého medailistu v pretekoch na 50 km chôdze Mateja Tótha. "Olympiády sú všeobecne špeciálna kategória fotografovania, kde sa reportér teda kvalitne zapotí, či na letnej, alebo na zimnej. V Riu to bolo náročné, ako každé fotenie na veľkom podujatí. Človek si niečo vytrpí, ale toto je príjemná satisfakcia," uviedol pre TASR Michal Svítok.

Jedna z ocenených fotografií zo série Za zlatom: Na snímke slovenský chodec Matej Tóth pózuje so zlatou medailou počas slávnostného ceremoniálu na letných olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro 19. augusta 2016.
Foto: TASR - Michal Svítok


Mimoriadnu cenu za novinársku tvorbu v roku 2016 dostali Peter Turčík (RTVS, Rádio Devín) a Denisa Czibulka (TV Markíza).

Prémiu za novinársku tvorbu v roku 2016 v kategórii publicistika získal Richard Kvasňovský, vedúci domácej redakcie TASR. "Potešilo ma, že rozhovory, ktoré v TASR zverejňujeme každú nedeľu, zabodovali v konkurencii všetkých relevantných printových médií," poznamenal Kvasňovský, ktorý si z ocenených rozhovorov podľa vlastných slov mimoriadne užil stretnutie so slávnym českým cestovateľom a etnografom Miloslavom Stinglom. "Napriek tomu, že je zároveň najvydávanejším českým spisovateľom, ostal veľmi skromný so skvelým zmyslom pre humor," doplnil autor, ktorý ocenenie LF dostal za rozhovory realizované v rámci projektu Osobnosti: tváre, myšlienky. Spovedal v nich aj poľského ekonóma Leona Podkaminera i jedného zo spoluautorov kupónovej privatizácie Dušana Třísku. "Ocenenie si vážim najmä preto, že sa ním vyzdvihli aj témy a problémy, ktoré sa nás bezprostredne netýkajú a mnohí si tak povedia, že nás teda ani nemusia zaujímať. No je dobre, ak to tak nie je," dodal Kvasňovský.

Na snímke šéf domácej redakcie TASR Richard Kvasňovský (vľavo) si prebral prémiu v kategórii publicistika - tlač, internetové médiá z rúk podpredsedníčky poroty Kláry Grosmannej na odovzdávaní Výročných cien Literárneho fondu za novinársku tvorbu v roku 2016, 26. apríla 2017 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


V kategórii publicistika sa ďalej o prémie pre tlač a internetové médiá podelili Milan Čupka, Dagmar Teliščáková, Andrej Barát (všetci denník Pravda), Galina Lišháková (Nota Bene), Dan Himič a Henrieta Ďurovová (obaja Život). V rozhlasovej skupine uspeli zástupcovia RTVS - Jaroslav Rozsíval, Ivica Ruttkayová (obaja Rádio Devín), Katarína Martinková, Zuzana Šebestová (obe Rádio Slovensko) a Martina Bačová (Rádio Regina Východ). V skupine televízia získala prémiu Jarmila Kováčová (TV Markíza) a opäť bodovali redaktori RTVS - Silvia Košťová, Drahomíra Kyslanová a Katarína Začková.

V kategórii spravodajstvo, v skupine tlač, internetové médiá uspel Jaroslav Vrábeľ (Denník Košický Korzár), v skupine rozhlas dostali prémiu zástupcovia RTVS Ľubomíra Goljerová, Daša Omastová, Martin Kalužák, Jaroslav Barborák (všetci Rádio Slovensko) a Rastislav Šimášek (Rádio Devín). Za skupinu televízia uspeli Ján Maloch (TV Markíza) a Richard Bolješik (TV JOJ).

V kategórii novinárska fotografia získali prémiu Tomáš Benedikovič (Denník N), Jana Pisarčíková (My Noviny Spiša) a Dorota Holubová (MONO.sk).

O udelení cien rozhodla porota v zložení Ferdinand Tisovič (predseda), Fedor Bartko, Štefan Dlugolinský, Vladimír Dobrovič, Klára Grosmannová, Gabriela Horečná, Marcela Košťálová, Ivan Podstupka, Kveta Škvarková a Marta Žilková.

LF tiež po druhý raz odovzdal Cenu Romana Kaliského. Cenu, ktorú udeľuje výbor Sekcie pre žurnalistiku a novinársku fotografiu v snahe oceniť osobnosti slovenskej žurnalistiky, získal 90-ročný Jozef Kšiňan, najstarší aktívny športový publicista na Slovensku.