Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Zomrel renomovaný nemecký literárny kritik Marcel Reich-Ranicki

Marcel Reich-Ranicki Foto: TASR/AP

Za svoju prácu dostal mnoho ocenení a čestných doktorátov.

Berlín 18. septembra (TASR) - Vo veku 93 rokov zomrel dnes najvýznamnejší nemecký literárny kritik súčasnosti Marcel Reich-Ranicki. Prostredníctvom siete Twitter to oznámil Frank Schirrmacher, vydavateľ denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Reich-Ranicki, ktorý pochádzal z nemecko-poľskej rodiny a vyrastal ako žid v Berlíne, prežil varšavské geto a v roku 1958 sa vrátil do Nemecka. V marci tohto roku oznámil, že má rakovinu.

Divákom najmä v nemecky hovoriacich krajinách bol známy z programu verejnoprávnej televízie ZDF s názvom Das Literarische Quartett (Literárne kvarteto), ktorý sa vysielal v rokoch 1988-2001. Táto relácia vynikala niekedy búrlivou a kontroverznou diskusiou a potvrdila Ranického prezývku "pápež literatúry".

Okrem množstva kníh mu v roku 1999 vyšla jeho autobiografia Mein Leben (Môj život), ktorá sa stala bestsellerom (podľa vydavateľa sa z nej predalo viac ako 1,2 milióna výtlačkov) a bola aj sfilmovaná.

Aj vo vysokom veku Reich-Ranicki písal pravidelne pre nedeľník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Do augusta 2006 vystupoval v špeciálnych vydaniach Literárneho kvarteta. Za svoju prácu dostal mnoho ocenení a čestných doktorátov. Jeho manželka Theofila zomrela v apríli 2011 vo veku 91 rokov.