Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Maliarka Vavržinová si robí skice pre možnú výstavu Bratislava-Moskva

Na snímke ruská maliarka Tatiana Vavržinová (uprostred) a jej dve vnučky Margarita (vľavo) a Kristina (vpravo). Foto: TASR/Igor Calpaš

Projekt spoločnej výstavy v Moskve a v Bratislave s umelkyňou Vavržinovou sa môže stať pokračovaním jej predchádzajúceho podujatia z roku 2010.

Bratislava 25. júla (TASR) - Ruská maliarka Tatiana Vavržinová si už na niektorých miestach Bratislavy urobila skice do projektu spoločnej výstavy so slovenským umelcom.

Budúca možná výstava ruskej maliarky Tatiany Vavržinovej a slovenského výtvarníka prípadne výtvarníčky sa uskutoční v júni 2013, potvrdila pre TASR Anica Škodová z Ruského centra vedy a kultúry (RCVK) v Bratislave.

Na termíne sa dohodli predstavitelia RCVK, Ruského centra vedy a kultúry vo Viedni i TatianaVavržinová, dodala Anica Škodová. Na tému slovenskému umelca nechcela nič bližšie povedať, kým výber nebude definitívne dokončený.

Viedeň - Moskva: dvaja umelci, dva pohľady

Projekt spoločnej výstavy v Moskve a v Bratislave s umelkyňou Vavržinovou sa môže stať pokračovaním jej predchádzajúceho podujatia z roku 2010, keď spolu s rakúskym umelcom Vokom (Rudolf Vogl) pripravili výstavu "Viedeň - Moskva: dvaja umelci, dva pohľady". Rakúskym umelcom bol Voka, výstavy sa konali v Künstlerhause vo Viedni a v Ústrednom dome umelcov v Moskve.

Voka maľoval v Moskve a vystavoval vo Viedni, Tatiana Vavržinová maľovala vo Viedni a vystavovala v Moskve. Realizáciu projektu v júli 2010 podporili za rakúsku stranu Magistrát mesta Viedeň, Ministerstvo zahraničných vecí Rakúska, Ministerstvo kultúry Rakúska, Veľvyslanectvo Ruskej federácie vo Viedni, z ruskej strany Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie (RF), Ministerstvo kultúry RF, vláda Moskvy a Veľvyslanectvo Rakúska v Moskve. Na otvorení výstavy sa zúčastnili zástupcovia ministerstva zahraničných veci jednej i druhej krajiny a veľvyslanci oboch krajín.

Rusko-slovenský projekt

Z výstavy ruskej maliarky Tatiany Vavržinovej v Ruskom centre vedy a kultúry (RCVK) v Bratislave.
Foto: TASR/Igor Calpaš
Prípravu spoločného rusko-slovenského projektu naznačil v príhovore na vernisáži výstavy Tatiany Vavržinovej 17. júla riaditeľ RCVK Alexander Bušujev. Hovorila o ňom aj Natalija Just, ruská občianka vydatá a žijúca vo Viedni za obchodníka s vínom Gerharda Justa. Natalija Just pomáha ruským umelcom prichádzajúcim do hlavného mesta Rakúska.

Ako pre TASR počas vernisáže povedala umelkyňa Vavržinová, na výstavu do RCVK priviezla 20 svojich obrazov z rôznych sérií. Žánrovo ide o krajinky, krajinky mestského typu, portréty a zátišia. Stále si možno pozrieť vystavené obrazy zachytávajúce atmosféru Rotterdamu, Paríža, Viedne, Moskvy, ďalej kytice, zátišie s dyňami a pod.

"Žiaľ, nemám tu obraz z Bratislavy, hoci som v Bratislave bola v roku 2004 v zime a Bratislava sa mi zapáčila. Nakreslila som tu niekoľko obrazov, ale, žiaľ, všetky sú už predané," ľutovala umelkyňa pre TASR. Dúfa však, že sa jej podarí počas terajšieho pobytu v meste na Dunaji nakresliť nové skice do série o Bratislave. "Veľmi rada by som realizovala taký projekt, aký som mala vo Viedni. Chcela by som pripraviť projekt Bratislava-Moskva," dodala. Na spoločnú výstavu jej majú pomôcť vybrať slovenského umelca slovenskí odborníci, naznačila.

Vavržinová najradšej maľuje portréty

Umelkyňa, ktorej obrazy sa podľa cenníkového listu sprístupneného na vernisáži, predávajú rádovo od tisíc eur, najradšej maľuje portréty. Naopak, nerada maľuje zátišia, lebo "existuje veľmi veľa krásnych kvetov, ovocia, zeleniny, človek by mohol vstúpiť do tohto žánru a potom by sa už z neho nemusel dostať von. Radšej by som nemaľovala zátišia, ale ostala vo večnom nadšení z možností tohto žánru," vyznala sa.

Výstava maliarky, ktorá má rada impresionistov, renesanciu, gotiku, jednoducho pekné maliarstvo, potrvá v RCVK do 3. augusta.