Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Číňania sa pokúšali dostať do Louvru s falošnými vstupenkami

Umelecké dielo talianskeho umelca Michelangela Pistoletta zdobí presklennú pyramídu Múzea Louvre v Paríži 24. apríla 2013. Foto: TASR/AP

Organizátori falšovania zatiaľ nie sú známi, získané dôkazy však naznačujú ich spoluprácu s viacerými čínskymi turistickými sprievodcami.

Paríž 12. septembra (TASR) - Múzeum v parížskom Louvri odhalilo rozsiahly škandál s falošnými vstupenkami, do ktorého sú zapletení čínski turistickí sprievodcovia. Oznámil to denník Daily Telegraph s odvolaním sa na francúzsku tlač.

Nepravé vstupenky do jedného z najslávnejších múzeí sveta po prvý raz zachytili 12. augusta, keď ich pri vstupe do Louvru predložil sprievodca turistickej skupinyv z Číny.

"Lístok mal na dotyk veľmi zvláštnu štruktúru s celkovo nízkou kvalitou papiera. Vyzeral, ako keby sa na ňom rozmazala tlačiarenská farba," uviedol zdroj z manažmentu Louvru pre noviny Le Parisien.

Múzeum okamžite sprísnilo bezpečnostné opatrenia a do niekoľkých dní zachytilo ďalšie sfalšované lístky v oveľa lepšej kvalite, takmer identické s originálom.

Vyšetrovania prípadu sa následne ujala polícia, ktorá čoskoro zadržala dvoch podozrivých Číňanov s desiatkami falošných vstupeniek. Tí počas výsluchov prezradili adresu dodávateľa falzifikátov, ktorý medzitým zmizol zo svojho parížskeho bytu.

Koncom augusta potom francúzski vyšetrovatelia dostali správu od belgických colníkov, ktorí zaistili balík z Číny obsahujúci 4000 nepravých vstupeniek do Louvru.

Organizátori falšovania zatiaľ nie sú známi, získané dôkazy však naznačujú ich spoluprácu s viacerými čínskymi turistickými sprievodcami.