Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Libuše Šafránková, známa aj ako Popoluška, má narodeniny

Pavel Trávníček (vľavo) ako princ a Libuše Šafránková ako Popoluška vo filmovej rozprávke Tři oříšky pro Popelku z roku 1973 Foto: Youtube

Známe a obľúbené sú aj rozprávky Princ a Večernice (1978), Soľ nad zlato (1982) a filmy Můj brácha má prima bráchu (1975), Jára Cimrman ležící, spící (1983) s Libušou Šafrákovou v hlavnej úlohe.

Brno/Bratislava 7. júna (TASR/Teraz.sk) - Herečka Libuše Šafránková často stvárňuje zložité charakterové role v snímkach špičkových českých režisérov napríklad Jiřího Menzela a Jana Svěráka. Srdcia detských divákov si získala ako Popoluška vo filmovej rozprávke režiséra Václava Vorlíčka Tři oříšky pro Popelku (1973). Libuše Šafránková má vo štvrtok 7. júna 65 rokov.

Narodila sa v Brne 7. júna 1953. Od detstva chodila na dramatické krúžky a študovala na brnianskom konzervatóriu. Už počas štúdia účinkovala v Mahenovej činohre Štátneho divadla Brno a v roku 1971 si zahrala Barunku v štvordielnom filme režiséra Antonína Moskalyka Babička. Snímka je plná lyriky, melanchólie a celkovo je podľa filmovej kritiky veľmi poetická. Dej je umocnený vynikajúcou kamerou Jiřího Šámala a pôsobivou hudbou Luboša Fišera.

Nesmiernu popularitu herečke priniesla rola Popolušky v rozprávke režiséra Václava Vorlíčka Tři oříšky pro Popelku (1973), ktorá bola v roku 2000 vyhlásená na medzinárodnom festivale detských filmov v moravskom Zlíne (ČR) za rozprávku storočia.



Po ročnom pôsobení v divadle Za branou nastúpila v roku 1972 do ďalšieho pražského divadla Činoherní klub, kde pôsobila do roku 1990. Od 1. augusta 1992 do 31. júla 1994 bola členkou činohry pražského Národného divadla.

Zažiarila aj v láskavej snímke režiséra Jana Svěráka Kolja (1996). Za svoju rolu získala Libuša Šafránková Českého leva.

Vo filme Báječná léta pod psa (1997), ktorý vznikol podľa predlohy spisovateľa Michala Viewegha, stvárnila herečka zložitú charakterovú postavu v jej 30-ročnom životnom období. Film má nadhľad, nenudí a hudba Ivana Hlasa mu dodáva určitú melancholické zafarbenie, ktorá ako by dala bodku za tými časmi.

Šafránková účinkovala aj vo filmovom debute slovenského režiséra Martina Mináča a scenáristu Jiřího Hubača Všichni moji blízcí (1999). Ich film je ukážkovým projektom, obsahujúcim dokumentárny rámec i spútaný príbeh jednej rodiny mapujúci zlomové roky. Herecké stálice českého filmu, medzi ktorými nechýbala ani Libuša Šafránková, v ňom dokázali zo seba vykresať podľa kritiky maximum.

Známe a obľúbené sú aj rozprávky Princ a Večernice (1978), Soľ nad zlato (1982) a filmy Můj brácha má prima bráchu (1975), Jára Cimrman ležící, spící (1983) s herečkou v hlavnej úlohe.

V komédii Vesničko má středisková (1985) zarezonoval vydarený scenár z pera Zdeňka Svěráka, nádherná súhra filmových hercov Hrušínského a Labudu, niekoľko príbehových rovín či réžia Jiřího Menzela. Šafránková zahrala postavu nevernej manželky Jany, ktorá podvádza svojho žiarlivého manžela.

Jan Svěrák vo veku dvadsať šesť rokov dokázal v postkomunistickom Československu natočiť komediálnu drámu s názvom Obecná škola (1990), za ktorú by sa nemusel podľa kritiky hanbiť ani žiadny ostrieľaný režisér spoza veľkej mláky. Do hlavných úloh obsadil svojho otca Zdeňka Svěráka, ktorého filmovú manželku si zahrala herečka Šafránková. Diváci ocenili aj rolu obecného učiteľa, ktorého nenapodobiteľne stvárnil nedávno zosnulý český herec Jan Tříska.

V roku 2004 získala dramatická umelkyňa Cenu Týtý.

Audiokniha Libuše Šafránková vypráví O Popelce a jiné pohádky vyšla vo vydavateľstve Suprphon v roku 2013.

Obľúbená herečka sa v roku 2013 zhostila aj ďalšej veľkej filmovej role, keď zažiarila v snímke Donšajni. Jej životnú lásku vo filme stvárnil slovenský herec Martin Huba.

V rámci osláv 97. výročia vzniku niekdajšieho Československa 28. októbra 2015 na Pražskom hrade jej bola udelená medaila Za zásluhy o štát v oblasti umenia.