Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Leopold Haverl je z Bratov Jurgovcov nadšený

Leopold Haverl Foto: TASR/Pavel Neubauer

Inscenácia vznikla na základoch nie veľmi známej modernej slovenskej prózy ovplyvnenej európskymi literárnymi prúdmi 20. rokov minulého storočia.

Bratislava 23. marca (TASR) - Činoherný súbor Slovenského národného divadla (SND) uvedie dnes v premiére nový titul Bratia Jurgovci. Ide o dramatizáciu próz Ivana Horvátha, autora modernej slovenskej prózy prvej polovice 20. storočia. V úlohe otca sa v nej divákom so svojím pôsobivým hlasom predstaví Leopold Haverl. "Petra Pavlaca som strašne dlho otravoval, že kedy bude scenár a pracoval na tom dlho. Medzitým som si prečítal tú prózu a tak som si v duchu povedal, ako sa ten z toho vysomári, čo z toho vyberie, čo urobí?" poznamenal pre TASR k tvorivému procesu Leopold Haverl, ktorý vo februári oslávil 77. narodeniny.

Umelec nešetril chválou v prípade autora dramatizácie Horváthových textov a dramaturga novej inscenácie Petra Pavlaca. "Musím dať klobúk dolu, že sa mu to podarilo absolútne. Ja som nadšený," konštatoval Haverl a vyjadril spokojnosť aj s prácou režiséra Ľubomíra Vajdičku. "Skláňam im poklonu, že takto spolu vytvorili také nádherné dielo," doplnil umelec, ktorý v novej hre stvárňuje otca štyroch synov Jurgovcov. "Kto má deti, vie, že štyria synovia, to nie je maličkosť. To je radosť, aj starosť, aj slzy, aj smiech. Ja týchto synov vnímam už po smrti, napriek tomu sú s tým starosti, napriek tomu im rozumiem, chcem im rozumieť, pretože sám mám tie skúsenosti," priblížil inscenáciu, ktorá vznikla na základoch nie veľmi známej modernej slovenskej prózy ovplyvnenej európskymi literárnymi prúdmi 20. rokov minulého storočia.

Zdramatizovaným novelám z pera spisovateľa, právnika, politika, diplomata a cestovateľa Ivana Horvátha, ktoré pochádzajú zo zbierky Človek na ulici (1928), nechýbajú prvky nadrealizmu, expresionizmu i impresionizmu. Divákom prinášajú pohľad na osudy štyroch bratov, "štyroch živlov", ale aj ich postoje k životu. Samotára Jána stvárňuje Marián Geišberg, v úlohe neúspešného umelca Tomáša sa predstaví Robert Roth, zodpovedného hospodára Arneho si zahral Jozef Vajda a štvrtého syna a brata Jurgu, obeť zhýralého života, hrá Richard Stanke.

"Som rád, že v tejto hre môžem byť, existovať, že môžem vnímať. Našťastie, okrem týchto štyroch lapajov, ktorí tu hrajú mojich synov, máme tu aj krásne dievčatá a to je radosť. Dúfam, aj diváci budú mať tú radosť, že si konečne v divadle oddýchnu, poučia sa a pôjdu domov plní úľuby a nasladenia," dodal Leopold Haverl k novému titulu, v ktorom nechýbajú živočíšne a naturálne situácie striedajúce sa so snovými a symbolickými partiami. V ženských úlohách sa predstavia Petra Vajdová, Eva Sakálová a. h. a poslucháčka Vysokej školy múzických umení Dominika Zeleníková. Scénu navrhol Jozef Ciller, kostýmy Milan Čorba. Pod hudbu sa podpísal Peter Mankovecký.

Premiéra nového titulu Bratia Jurgovci sa uskutoční na scéne Štúdia v novej budove SND už tento víkend - v sobotu 23. marca o 19.00 a v nedeľu 24. marca so začiatkom o 18.00 hodine.