Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Legenda slovenského folku Slnovrat zahrá v pôvodnom zložení

Slnovrat tvoria výrazné osobnosti, ktoré v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch formovali slovenský folk a v podzemí bratislavského Divadla u Rolanda vytvorili prvú stálu folkovú scénu na Slovensku.

Bratislava 27. marca (TASR) – Za folkový sviatok možno považovať koncert s krstom nového CD nosiča združenia pesničkárov Slnovrat. Uskutoční sa v stredu 28. marca o 19. hodine v bratislavskom klube Ticho a spol.

"Slnovrat tvoria výrazné osobnosti, ktoré v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch formovali slovenský folk a v podzemí bratislavského Divadla u Rolanda vytvorili prvú stálu folkovú scénu na Slovensku. Sú legendy tohto menšinového hudobného žánru," uviedla pre TASR Lucia Doubravová zo staromestského klubu Ticho a spol.

Podľa nej ich spoločné vystúpenia sú už veľmi zriedkavou záležitosťou a koncert s krstom nového CD Triquetra (vydáva český label Indies Happy Trials) bude dostatočným dôvodom pripomenúť si túto historickú kapitolu slovenského folku. Združenie Slnovrat sa s vlastnými pesničkami predstaví v pôvodnom zložení (Dušan Valúch, Karol Svozil, Miloš Janoušek, Pavel Malovič, Julo Kazimír, Peter Michalovič, Martin Mašek, Milan Tedla), teda aj s hudobníkmi, ktorí v súčasnosti účinkujú veľmi príležitostne.

Základom ich štýlu je folk, v posledných rokoch folkrock, ale prelínajú sa aj ďalšie vplyvy - džez, blues, ľudovka, country, vážna hudba, cigánske romance či renesančná hudba. S vtipnými textami odrážajúcimi slovenskú spoločenskú situáciu to bývajú úsmevné koncerty aj na zamyslenie. Počas vyše troch desaťročí hrali na rôznych významných domácich hudobných podujatiach i v Čechách - Porta, Záhrada, Poetická lýra, Koncerty Populáru, Blues na Dunaji, Ostravský folkový kolotoč či Martinské Folkfórum.

Zúčastnili sa aj na iných projektoch, ako bol napríklad Uhorský Simplicissimus Daniela Speera a Jána Albrechta, tiež spolupracovali s profesionálnymi divadlami. Pre televíziu natočili viacero klipov a ich tvorbe boli venované tri časti televízneho cyklu Pesničkári slovenskí. Samozrejme, že nechýbajú ani v reprezentatívnej publikácii Folk na Slovensku.